Opština u Francuskoj planira izgranju solarne elektrane na groblju

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Neobičan solarni poduhvat uskoro će biti realizovan u francuskoj opštini Sen Joakim i to – na groblju.

Kako prenose francuski mediji, opština namerava da postavli 5.000  solarnih panela na nadstrešnicama iznad grobnica do 2025. godine.

Projekat pokrivanja groblja u opštini Sen Joachim pokrenut je 2021. godine zbog problema sa čestim poplavama zimi, a solarni paneli predstavljaju idealan način da se dodatno iskoristi površina od 5.000 m2.

Solarna elektrana iznad groblja biće u funkciji u leto 2025. godine, a ovako dobijenu zelenu energiju moći će da koristi oko 4.000 stanovnika opštine.

Projekat u potpunosti finansira opština, a njime administrativno i pravno upravlja udruženje građana Brier Enerži.

Pročitajte još:

Predsednik udruženja Erik Bruker rekao je za Ouest France da je njihova uloga da obezbede vezu proizvođača, distributivne mreže i potrošača.

Kako bi električna energija bila pravedno raspodeljena svim domaćinstvima, softver će morati da obrađuje 1.400.000 podataka mesečno, odnosno da obračunava proizvodnju i potrošnju električne energije za svako domaćinstvo na svakih 30 minuta.

„Kada postrojenje bude pušteno u rad, svako će dobiti svoj udeo u sopstvenoj potrošnji, koji je naveden na njihovoj fakturi“, rekao je Bruker.

Izgradnja solarne elektrane iznad groblja suočila se sa oštrim kritikama pojedinih predstavnika opozicije jer se „profitabilnost solane elektrane stavlja iznad poštovanja prema pokojnicima“, ali ovo nije osujetilo realizaciju projekta.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti