Odvažan cilj jedne fondacije: Ozelenjavanje planete sa 100 miliona stabala do 2022.

Suočavamo se sa krizom globalnih razmera, klimatskim promenama. Pokušavamo da ih zaustavimo različitim metodama, a jedno od važnih oružja za suzbijanje ove pretnje predstavlja i seme.

Sto miliona stabala tokom svog životnog veka može da ukloni 8 miliona tona ugljenika iz vazduha što je količina koju godišnje ispusti 6,2 miliona automobila. Ovim procesom ona istovremeno poboljšavaju zdravstveno stanje ljudi, a upijanje štetnih materija iz atmosfere nije jedina dobrobit koju zeleni heroji čine čovečanstvu. Pored toga, oni hrane zemljište i čiste vodu. Filtracijom 7,1 milijardne kubnih metara vode, svakom stanovniku naše planete bi obezbedili po flašu vode dnevno – u narednih pet godina.

drvo
Photo-illustration: Pixabay (Pedro Kummel)

Zbog svih blagodeti koje nam pružaju, fondacija Arbor Day se odlučila na ambiciozan korak – do 2022. planira da oplemeni Zemlju upravo sa sto miliona novih sadnica.

U cilju obeležavanja 150. godišnjice međunarodnog praznika Dan drveća 2022. godine, pomenuta fondacija je pokrenula inicijativu Vreme za drveće. U naredne tri godine, Arbor Day će nastojati da privuče pet miliona ljudi koji bi se pridružili njihovoj ambicioznoj misiji i pomogli da se zeleni kapaciteti prošire sa sto miliona novih stabala. Svako učešće se računa – od sadnice nekog voća u nečijem dvorištu do pošumljavanja velikih područja.

„Iako nam je lako da uzmemo drveće zdravo za gotovo, ono je ključno za održavanje ravnoteže na našoj planeti zbog svog doprinosa čistom vazduhu i vodi, zdravoj hrani i podnošljivoj klimi“, naglasio je Dan Lamb, predsednik fondacije Arbor Day.

Drveće koje će borbeni redovi za zaštitu životne sredine da sade biće raznoliko i biraće se prema preporukama lokalnih zajednica. Prioritet je da ono bude zdravo i dugovečno. Fondacija će, uz pomoć svojih saradnika, saditi različite vrste borova i hrastova, američki kesten, močvarni čempres i druge.

U prvoj godini sprovođenja projekta, osam hiljada jutara kalifornijskih šuma koje su progutali skorašnji požari će dobiti svoje naslednike. Vreme za drveće će tokom 2019. godine pošumiti ukupno 24 savezne američke države i 11 država sveta.

Troškovi projekta iznosiće više od 175 miliona evra, a snosiće ih fondacija, njeni članovi i partneri.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti