Kampanja zaštite pčela od trovanja

Na inicijativu udruženja pčelara, a uz saradnju sa Fitosanitarnom inspekcijom Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u toku je akcija zaštite pčela od trovanja.

Foto: pixabay

Kampanja će trajati tokom čitave pčelarsko pašne sezone, a ukoliko se laboratorijskom analizom utvrdi da je bilje tretirano opasnim otrovom, neonikotinoidom, predviđene su vrlo rigorozne kazne.

Upozorenje nadležnih, koje je u periodu cvetanja i prskanja bilja upućeno pre svega ratarima i voćarima, zapravo je apel u interesu svih.

Poštovanje zakonske regulative, bolja saradnja i informisanost svakako su najbolja osnova u kampanji zaštite pčela, a pravi efekti već su vidljivi.

Kako naglašavaju u Fitosanitarnoj inspekciji Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni su da se pridržavaju određenih smernica.

To, između ostalog podrazumeva da se sredstva mogu kupovati isključivo u registrovanim poljoprivrednim apotekama, uz poštovanje priloženog uputstva, a tretiranje se obavlja u ranim jutarnjim, ili kasnim popodnevnim satima.

Ne smeju se koristiti sredstva koja su otrovna za pčele u vreme cvetanja bilja.

S druge strane, pčelari su u obavezi da na adekvatan način obeležavaju pčelinjak.

Ukoliko se laboratorijskom analizom utvrdi da je bilje tretirano opasnim otrovom, predviđene su vrlo rigorozne kazne, koje se za pravna lica kreću od 700 hiljada do tri miliona dinara, a za fizička lica od 35 do 50 hiljada dinara.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti