Održane radionice za obveznike plaćanja naknada u Koprivnici i Puli

Foto-ilustracija: Pixabay

Regionalne radionice za obveznike plaćanja naknada održane su 6. marta 2018. godine u Županijskoj komori Koprivnica i 7. marta 2018. godine u Županijskoj komori Pula. Sistemom naplate naknada, kao i zbrinjavanjem otpada upravlja Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost.

Kako bi se pojasnile zakonske obaveze koje se odnose na prijavu podataka vezanih za količine ambalaže, električnu i elektronsku opremu i uređaje, Fond je u saradnji s Hrvatskom privrednom komorom i Hrvatskom trgovačkom komorom organizovao regionalne radionice.

Mislav Kotarac iz pravne službe Fonda prisutnima je pojasnio zakonski okvir sistema. Kako je istakao, u Hrvatskoj je uspostavljen sistem za upravljanje posebnim kategorijama otpada, kojim upravlja Fond za zaštitu okoline i energetsku efikasnost. Fond prema načelu zagađivač plaća sredstva prikupljena od naknada ciljano ulaže u sistem upravljanja otpadom, jer svaki taj proizvod ili ambalaža završi upravo kao otpad, osim ako se ne izveze.

Iako još od 2006. godine postoji zakonska regulativa o sistemu plaćanja naknada, još je uvek prisutna nedovoljna informisanost o tome ko je obveznik plaćanja naknada i koje su njegove dužnosti. Proizvođač proizvoda je pravna ili fizička osoba koja na profesionalnoj osnovi razvija, proizvodi, prerađuje, obrađuje, prodaje, unosi ili uvozi, tačnije stavlja na tržište proizvode, uređaje i opremu. Važno je napomenuti da se pod pojmom proizvođača misli na unosnika iz zemalja EU, uvoznika iz trećih zemalja i proizvođača u Republici Hrvatskoj – rekla je Ida Stipetić, iz Ureda za identifikaciju i obračun naknada u Fondu.

Rečeno je takođe i da se obveznik plaćanja prijavljuje u bazu Fonda dostavom propisanog obrasca, prema propisima za pojedine naknade. U slučaju uvoza/unosa/prodaje pića u sistemu povratne naknade potrebno je pre prvog stavljanja na tržište popuniti i dostaviti Fondu potrebne podatke.

Česte nejasnoće javljaju se oko pitanja ko plaća naknadu za ambalažu u slučaju dostavljača hrane i pića iz restorana . Naknadu za kartonske ili plastične kutije, kao i čašice za kafu dužni su platiti ugostitelji u trenutku kada svoj proizvod stave u tu ambalažu, kazala je Ida Stipetić.

U slučaju izvoza/iznosa proizvođač uvoznik/unosnik koji je prilikom uvoza, unosa ili proizvodnje platio naknadu Fondu, ima pravo na povraćaj naknade u slučaju izvoza proizvoda. Za sve naknade upravljanja otpadom je za ostvarivanje prava na povraćaj potrebno dostaviti popunjeni propisani obrazac i uz njega priložiti i obaveznu dokaznu dokumentaciju.

Kad je reč o označavanju ambalaže, Žarko Dukić iz Službe za upravljanje posebnim kategorijama otpada osvrnuo se na Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži i pojasnio kako pravilno označiti ambalažu proizvoda kao i ambalažu od pića imajući u vidu sistem povratne naknade, odnosno obavezu označavanja povratne (višekratne) ambalaže.

izvor: fzoeu.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti