Održana VI Konferencija Instituta regiona Evrope (IRE) o mobilnosti

Foto-ilustracija: Pixabay

U Banjaluci je prošle nedelje održana konferencija Instituta regiona Evrope (IRE) o mobilnosti po nazivom „Banjaluka: Kako do statusa ekološki održivog grada – održivi i povezani gradovi Evrope“ .

U fokusu programa bila je izgradnja i razvoj gradova po najvišim ekološkim standardima, gradnja ekološki održivih i pametnih gradova, kao i povezivanje regiona kroz mapu puta za evropski saobraćaj, a cilj konferencije bila je razmjena iskustava o savremenim izazovima razvoja urbanih područja. Većina Evropljana živi u urbanim sredinama u kojima su ekološki problemi postali veliki izazov za gradove, a uslov da bi bilo koji grad postao ekološki je i stalno i aktivno uključivanje građana u taj proces.

Na konfereniciji je istaknuto da postoje preduslovi za postizanje ovih ciljeva, ali je neophodno na svim nivoima uskladiti strategije, izraditi kvalitetne projekte i doneti potrebne zakonske i podzakonske akte, koji će biti primenjivi u praksi. Tek tada se može okrenuti evropskim fondovima koji omogućavaju da lokalne zajednice, koje to žele, dobiju status Pametnog zelenog grada.

izvor: banjaluka.com/slobodnaevropa.org

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti