Potpisan ugovor o izgradnji TE „Gacko 2”

Foto: ritegacko-rs.ba

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske gospodin Petar Đokić juče je u ime Vlade Republike Srpske potpisao Sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane „Gacko 2” sa predstavnicima kineskih kompanija „China Africa Investment and Development Co.“ i „China Machinery Engineering Corporation“.

Partneri se obavezuju da će gradnja TE „Gacko 2“, snage najmanje 300 MW, početi krajem 2017. godine, najkasnije početkom 2018. godine, a investicija je vredna oko milijardu KM.

Potpredsednik korporacije „China Machinery Engineering Corporation“ gospodin Zigang Tong je rekao da potpisivanje ovog sporazuma znači da je posao već započeo. Kako je naveo, već je oformljen radni tim i do kraja godine će se započeti sa radovima.

Gospodin Đokić je pojasnio da će koordinaciono telo, čije je formiranje predviđeno ovim sporazumom, nastaviti analizu svih parametara koji su neophodni kako bi se donele investicione odluke, ocena ranije procenjenih rezervi uglja u ovom području, vrednost opreme neophodne za izradu projekta i izgradnju energetskog objekta. Napomenuo je i da ovaj sporazum podrazumeva proširivanje ranije započete saradnje sa kineskim kompanijama.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti