Održana Regulatorna konferencija Nedelje energije

Na Regulatornoj konferenciji Nedelje energije predstavljena je tema „Energetika i klimatske promene“.

U uvodnom delu, prof. dr Ana B. Bovan, predsednica CEDEF (Centralno-evropski forum za razvoj), istakla je da Nedelja energije u Srbiji ima za cilj da okupi na jednom mestu aktere i stručnu javnost iz svih sfera održivog razvoja i onih kojima je stalo do zelene i čiste energije.

CEDEF Nedelju energije organizuje drugu godinu za redom, na tragu manifestacije Održiva energija u organizaciji EU.

Bovan je dodala da je važno da se razgovori o temi energije i klimatskih promena nastave, jer su to teške teme i za regulativu i za implementaciju.

Međutim, samo uz promenu svesti i ponašanja možemo se izboriti sa klimatskim promenama, zaključila je Bovan.

Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković se zahvalio na učešću na Regulatornoj konferenciji, istakavši da je čast da Narodna skupština ima mogućnost da bude uključena u aktivnosti civilnog sektora koje se bave pitanjem energetski održivog razvoja i zaštite životne sredine.

On je istakao da je skup pravi model javno-privatnog partnerstva, koje je za razmatranje ovakve teme potrebno.

– Kao siromašnoj zemlji put ka zelenoj energiji nam je otežan, što nekada ima i negativan efekat na društvo i život građana. Zato je potrebno da delujemo i da se sa problemima zašite životne sredine suočavamo. S toga su i u ovom delu naš evropski put i naše evropske integracije važne, ne samo u pogledu usklađivanja propisa, već i u delu u kome Energetska zajednica definiše jasne ciljeve kojima treba da stremimo, poručio je potpredsednik Marinković.

On je istakao da ti ciljevi moraju biti dugoročni, uz uključivanje naučne i obrazovne zajednice, podizanja svesti građana, posebno mladih ljudi, kao i uz organizovanje otvorenih rasprava, sa ciljem pozitivnih i konstruktivnih kritika i sugestija koje bi vodile ka modernizaciji naše zemlje i sveobuhvatnom razvoju. Iz svih ovih razloga budući predlog zakona o klimatskim promenama biće jedan od najvažnijih zakona o kojima ćemo raspravljati u ovom sazivu Skupštine.

Na konferenciji Nedelje energije, na kojoj se razgovaralo o Strategiji energetike i klimatskih promena Srbije i EU, regulatornom okviru, implementaciji mera u energetici i zaštiti životne sredine i ulozi međunarodnih finansijskih institucija i investicijama u energetiku, učestvovali su i Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine, Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Lambis Kunalakis, opunomoćeni ministar za ekonomsko-trgovinske odnose ambasade Grčke, Nenad Vuković, predstavnik Društva lobista Srbije, Marijan Rančić predstavnik Međunarodne finansijske korporacije, Ana Bahurova, predstavnik Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj i Filip Radović, predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti