Hamburg 31. maja zabranjuje vožnju starih dizel automobila

Hamburg, grad na severu Nemačke, uvešće 31. maja zabranu vožnje starih dizel automobila u dve ulice, saopštile su danas gradske vlasti.

Foto-ilustracija: Pixabay

Time se, kako ocenjuje Rojters, pojačava pritisak na nemački Folksvagen i druge automobilske kompanije da urade prepravke na modelima koji zagađuju životnu sredinu.

Najnoviji potez dolazi nakon što je vrhovni administritativni sud Nemačke početkom ovog meseca presudio da se nivo zagađenja vazduha mora uskladiti sa standardima EU o kvalitetu vazduha.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila prošle nedelje da u interesu Nemačke nije da svoju skandalom pogođenu auto-industriju oslabi toliko da ona više ne bude u stanju da investira u buduće tehnologije.

– Naša dužnost je da kažemo industriji – tvoja obaveza je da povratiš izgubljeno poverenje – rekla je Merkel u nemačkom parlamentu tokom debate o predstojećem nemačkom budžetu.

Ona se, međutim, usprotivila pozivima za dalje povećanje finansijskog tereta automobilskim kompanijama, u smislu ugradnje dodatne opreme u vozila koja proizvode prekomerne emisije štetnih gasova.

Izvor: Politika

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti