Trivan: Moramo pojačati napore u smanjenju emisije štetnih gasova

Foto: ekologija.gov.rs

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan ocenio je juče da će zakon o klimatskim promenama biti najvažniji dokument koji će Skupština Srbije usvojiti, i poručio da moramo pojačati napore u smanjenju emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Trivan je, na Regulatornoj konferenciji Nedelje energije 2018Energetika i klimatske promene“, izrazio očekivanje da će taj zakon parlament doneti do kraja godine.

On je upozorio na to da će naš region biti jedan od najpogođenijih klimatskim promenama u svetu, uz napomenu da promene klime nose sa sobom poplave, ogromne količine padavina koje se ne mogu predvideti i suše koje nisu karakteristične za naše podneblje.

Ministar je naveo da je naš region, istovremeno, jedan od najbogatijih u svetu kada je reč o biodiverzitetu, ali se postavlja pitanje kakav će biti u narednim godinama.

Godišnje sa naše planete nestane šuma veličine jednog Portugala, napomenuo je Trivan i naglasio da je pošumljavanje najjeftiniji i najefikasniji, spasonosni metod za ublažavanje posledica klimatskih promena.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti