Startap za olakšavanje procesa reciklaže pobednik prvog takmičenja PowerUp! u Srbiji

Startap projekat Solagro za olakšavanje procesa reciklaže pobednik je prvog PowerUp! takmičenja koje je juče održano u Srbiji u organizaciji Startita i evropske kompanije InnoEnergy koja umrežava i podstiče razvoj startapova iz oblasti energetike.

Foto-ilustracija: Pixabay

Pobednik iz Srbije, Solagro Smart Recycling, koji predstavlja interaktivni sistem za olakšavanje reciklaže, imaće priliku da učestvuje na regionalnom takmičenju u Pragu i da osvoji nagradu od 30.000 EUR i investiciju od 150.000 EUR.

Drugo mesto osvojio je Freon Frog sa sistemom za detekciju, skladištenje i ponovno korišćenje F gasova, dok je trećeplasirani startap poduhvat koji je predstavio međunarodno patentiranu spravu za korišćenje energije vetra.

Menadžer kompanije InnoEnergy Srbija, Strahinja Krstić rekao je da su na prvom takmičenju PowerUp! u Srbiji predstavljeni različiti projekte iz oblasti energetike i tzv. čiste energije najuspešnijih domaćih startapova.

– Videli smo platformu za lakšu nabavku električne energije, zatim uređaj koji štedi električnu energiju, kao i naprednu verziju vetrenjače, a sve projekte spaja to što su iz oblasti energetike – naveo je Krstić.

On je istakao da je Srbija jedina zemlja van EU koja ima zvanično partnerstvo sa evropskom kompanijom InnoEnergy i organizacijom Startit koja, kaže, nekoliko godina deluje u našoj zemlji na polju tehnologije, obrazovanja i preduzetništva.

– Osim novca, za pobednika ovog takmičenja važni su pristup mreži InnoEnergy i kontakti sa kompanijama iz oblasti energetike i održivog razvoja koji mogu značajno da pomognu startapima da ubrzaju svoj rast – naglasio je Krstić.

Na prvom takmičenju PowerUp! u Srbiji učestvovali su i startapi Energy Premier sa onlajn platformom za zaključivanje ugovora za snabdevanje električnom energijom, i Smartico sa uređajem za napredan uvid u potrošnju električne energije.

Takođe, nadmetali su se i Smart Load Balancing sa uređajem za balansiranje upravljanje električnom potrošnjom u sistemima koje pokreće solarna energija, kao i NF Concept sa modelom projektnog menadžmenta u građevinskoj industriji sa fokusom na implementaciju čistih tehnologija.

U finalu u Pragu 19. juna tim Solagro, koji čine Nemanja Janjić, Marko Kaličanin i Đorđe Đorđević, takmičiće se sa pobednicima iz 14 zemalja, koji predstavljaju najbolje od ukupno 299 projekata koliko je bilo prijavljeno na četvrtom regionalnom takmičenju PowerUp!.

Osim za investiciju i novčanu nagradu, finalisti će se boriti i za pristup Highway akceleratoru koji pomaže transformaciji startapova u uspešne kompanije.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti