Održana konferencija o životnoj sredini u Izraelu

20150429_094631

Predstavnici Republike Srbije učestvovali su na konferenciji u Izraelu koja je bila posvećena evropskom procesu životne sredine i zdravlja. Konferencija je održana od 28. do 30. aprila 2015. godine, a organizatori su bili Vlada Izraela i Svetska zdravstvena organizacija.

Nacionalni koordinator za oblast životne sredine u evropskoj radnoj grupi Svetske zdravstvene organizacije gospođa Biljana Filipović na konferenciji je prezentovala napredak u sprovođenju Panevropskog procesa transporta, životne sredine i zdravlja, kao i partnerstvo sa Austrijom iz oblasti održivog saobraćaja. Takođe je predstavila i partnerski projekat “Model održivog transporta u Beogradu”, a govorila je i o sprovođenju ciljeva Deklaracije iz Parme koji se odnose na zaštitu životne sredine i klimatske promene.

Peta ministarska konferencija održana je u Parmi u Italiji 2010. godine od 10. do 12. marta, a ovom Deklaracijom sve zemlje su se obavezale da ispune pet vreemenski ograničenih ciljeva iz oblasti obezbeđivanja čiste vode i sanitacije, zdrave i bezbedne infrastrukture za fizičke aktivnosti, okruženje oslobođeno duvanskog dima i otrovnih hemikalija i eliminisanje bolesti u vezi sa azbestom. Sledeća ministarska konferencija biće održana 2016. godine.

U okviru konferencije koja je održana u Izraelu razgovarano je i o stanju životne sredine i zdravlja u Evropi i Centralnoj Aziji, a razmatran je i napredak u oblastima buke, kvaliteta vazduha i klimatskih promena.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti