Održan seminar o uštedi energije

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U prostorijama Privredne komore Srbije 11. oktobra 2016. godine održan je seminar „Energetska efikasnost – kako optimalno koristiti energiju i ostvariti uštede“.

Učesnici seminara upoznali su se sa zakonskom regulativom za ovu oblast, vrstama obnovljivih izvora energije, najnovijim tehničko tehnološkim rešenjima i naučnim dostignućima u ovoj oblasti, primerima dobrih realizovanih projekata u Srbiji i okruženju, kao i uslovima i načinima finansiranja projekata i korišćenja različitih podsticaja za njihovu realizaciju.

Na seminaru je saopšteno da je Srbija, po evropskim direktivama, preuzela cilj da do 2018. godine smanji finalnu potrošnju energije za devet odsto u odnosu na 2008. godinu kada je potrošnja energije u Srbiji iznosila oko 10 miliona tona ekvivalentne nafte. Rečeno je da najviše energije troše potrošači u javnom i privatnom sektoru, posebno u neizolovanim zgradama i kućama bez fasade, koje se neretko mogu videti posebno na jugu Srbije, dok se manje energije troši u industriji i privredi, jer su manje razvijene, ali se i tu veliki deo energije troši neracionalno, zaključili su učesnici seminara.

izvor: pks.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti