Radionica o promociji životne sredine u Novom Sadu

zzs

U prostorijama Skupštine grada Novog Sada 11. oktobra 2016. godine održana je radionica „Promocija procesa životne sredine i zdravlja u Republici Srbiji” sa posebnim akcentom na ciljeve Parmske deklaracije o zdravlju i životnoj sredini, usvojene 2010. godine na Petoj ministarskoj konferenciji u Parmi.

Jedan od glavnih ciljeva Deklaracije je zaštita zdravlja dece i drugih osetljivih grupa od zdravstvenih rizika koji proizilaze iz neadekvatnih uslova životne sredine. Prezentacijama predstavnika iz sektora životne sredine, zdravlja i prosvete predstavljeno je stanje u Srbiji u pogledu zdravstvene ispravnosti vode za piće i pristup svakog deteta adekvatnim sanitarnim uslovima, stanje u oblasti upravljanja otpadom, kao i uticaji i efekti Parma deklaracije. Istaknuta je potreba za jačom međusektorskom saradnjom, kako na državnom, a posebno na lokalnom nivou, gde je kroz posebne stimulativne programe potrebno aktivno uključiti osetljive socijalne grupe, kako bi se stanje u navedenim oblastima dovelo na viši nivo, što su zajednički ciljevi Svetske zdravstvene organizacije i održivog razvoja.

Radionici su prisustvovali pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine gospodin Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za zdravstvo gospodin Zoran Gojković, šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji gospodin Pustai Sofia i direktor Regionalne razvojne agencije Bačka gospodin Nemanja Starović, koji su u svojim pozdravnim obraćanjima istakli postojanje jake i neraskidive sprege između zdravlja stanovništva i kvaliteta životne sredine.

izvor: ekourb.vojvodina.gov.rs

foto: novosti.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti