Cena električne energije će se povećavati u narednom periodu

elektricna energija mondo.rs

Državni sekretar Ministarstva energetike Zoran Predić izjavio je danas da će cena struje morati da se povećava u narednim godinama i da građani o tome treba da vode računa kada donose odluke o sistemu grejanja.

Kako je naveo, činjenica je da veliki broj građana zbog cene električne energije još uvek koristi električnu energiju i za grejanje i dodao da će u narednim godinama cena struje morati da se povećava i da dostigne ekonomsku cenu. Kada građani razmišljaju o energetici ne treba da gledaju samo aktuelni trenutak već je poželjno razmišljati unapred i u tom smislu daljinski sistemi imaju svoje mesto rekao je on. Rekao je da dugoročno gledano socijalna politika ne može da se vodi preko energetike, jer to urušava energetski sistem, i dodao da za socijalnu zaštitu postoji Uredba o zaštićenom kupcu i da i lokalne samouprave imaju mehanizme za podršku.

Direktor sektora za energetsko ekonomsko planiranje u EPS-u Miladin Basarić izneo je podatke kojima je potkrepio navode da se građani dosta oslanjaju na EPS za grejanje. Smanjenje temperature u hladnim mesecima za jedan stepen dovodi do povećanja potrošnje energije za 1,5-2,5 odsto, a razlika je bila i veća ovog oktobra kada je temperatura niža od proseka za ovu godinu. U ovim prelaznim periodima kada grejna sezona počne ranije kao ove godine, desilo se da početkom godine krene grejanje, i taj prvi udar preuzima EPS sa svojim kapacitetima, tako da mi za ovih sedam dana imamo oko 3 GWh po stepenu (Celzijusa) veću potrošnju nego inače – naveo je on, precizirajući da je smanjenje od 6,5 stepeni dovelo do povećanja potrošnje za 20,5 odsto.

izvor: ekapija.rs

foto: mondo.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti