Antić otvorio Centar za energetsku efikasnost

Aleksandar-Antic-ministar

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić otvorio je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Srpski centar za energetsku efikasnost, poručivši da Srbija u njemu treba da stvara ozbiljne pretpostavke za svoju energetsku budućnost i da nauči da je ušteda energije značajnija od novih energetskih objekata.

Vlada Srbije i čitavo društvo imaju veiku obavezu da se generacije koje dolaze ponašaju daleko odgovornije preme energiji, istakao je Antić i dodao da se Srbija trenutno nalazi u vrhu zemalja koje koriste neefikasno energiju i s tim mora da se stane. Vlada, kazao je, ulaže velike napore u energetsku efikasnost i ostvarila je rezultate, proteklih godina, kojima može da se pohvali.

Podsetivši da je Srbija preuzela obavezu da do 2018. godine smanji ukupnu potrošnju za 10 odsto, Antić je izrazio uverenje da će to, što mu je izgledalo teško ostvarivo pre više godina kada je preuzeo mandat, biti realizovano. Takođe je izrazio uverenje da u takve projekte moraju biti uključeni univerziteti. Naše društvo, dodao je, i ukupan energetski sektor može da napreduje samo ako napravimo sinergiju između vlade, energetskog sektora I univerziteta.

Energetski menadžeri, koji će biti obučavani u novom centru, je nešto što će morati da uvede industrija koja troši 2.500 tona ekivalenata nafte, kao i lokalne samouprave koje imaju više od 20.000 stanovnika, ali i šoping centri ili drugi veliki potrošači koji troše preko 1.000 tona ekivalenta nafte.

Centar je deo Projekta „Pomoć za unapređivanje sistema energetskog menadžmenta u svim sektorima potrošnje energije u Republici Srbiji”, a koji od kraja 2013. godine zajedno realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike i Japanska agencija za međunarodnu saradnju (Japan International Cooperation Agency – JICA).

Osnovni cilj ovog projekta je da se u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije uspostavi Sistem energetskog menadžmenta (SEM), kao sistem organizovanog upravljanja energijom na nivou cele države, u kome veliki potrošači u privatnom i javnom sektoru planiraju i ostvaruju uštede energije.

Glavni nosioci aktivnosti u radu SEM će biti energetski menadžeri, lica koja u svojim organizacijama prate načine korišćenja energije, predlažu i sprovode mere njene efikasnije upotrebe.

izvor: tanjug.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti