Održan najveći ekološki protest „Ne za MHE“ u Beogradu, usledilo saopštenje Nacionalnog udruženja malih hidroelektrana

Nekoliko hiljada građana Srbije okupilo se juče na platou ispred Filozofskog fakulteta u cilju sprečavanja izgradnje mini hidroelektrana i očuvanja reka.

Foto: CINS (print screen)

Pod sloganom Ne za MHE u Beogradu je održan najveći ekološki protest do sada.

Govornici na skupu, ukazali su na velike posledice koje izgradnja MHE nosi sa sobom, kao što je zagađenje reka, a istakli su i da su neke reke već izgubljene i da to mora da stane.

Oni su pozvali vlast u Srbiji da prekinu uništavanje prirode i poručili da neće odustati dok taj cilj ne postignu, jer je ovo najvažnija borba od svih.

Učesnici protesta krenuli su u šetnju Ulicom kralja Milana do zgrade Vlade Republike Srbije gde su predali zahtev za momentalno zaustavljanje izgradnje mini hidroelektrana u Srbiji.

Kako prenosi CINS, Iva Marković iz inicijative „Pravo na vodu“ poručila je ispred vlade da u rekama nema viškova vode, kako to investitori pričaju kada govore o izgradnji i tome da mini hidroelektrane koriste višak vode iz reka. Ona je dodala i da je Evropski pokret za vodu podržao ovaj protest.

Predrag Simonović, profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu, govorio je o vodi kao najvažnijem resursu.

On je rekao da su zakoni dobri, ali da se ne primenjuju.

Riblje staze ne predstavljaju nikakvo rešenje i nema nijednog opravdanja zašto derivacione mini hidroelektrane treba da budu izgrađene, objasnio je profesor Simonović, prenosi CINS.

Dok su građani izražavali svoje neslaganje sa izgradnjom MHE na ulici, Nacionalno udruženje malih hidroelektrana obratilo se javnosti povodom ovog protesta saopštenjem.

U saopštenju se navodi da male hidroelektrane koje su izgrađene u poslednjih 10 godina i koje se grade u Srbiji izgrađene su u skladu sa svim važećim zakonima i podzakonski aktima koji su usklađeni sa zakonodavstvom EU, a sve prema Nacionalnom Akcionom planu za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Takođe, sva nadležna ministarstva i javna preduzeća kao imaoci javnih ovlašćenja koji propisuju uslove i daju saglasnosti za njihovu izgradnju, dale su svoj pristanak za izgradnju MHE u postupku dobijanja građevinske i upotrebne dozvole.

Članovi udruženja ističu u dopisu da su potencijal malih hidroelektrana i prednosti koje imaju u ekološkom smislu nedovoljno poznati građanima, pa je iz tog razloga i stvorena negativna slika o njihovom uticaju na okolinu što je propust koji su napravili u udruženju i što će ispraviti u narednom periodu kako građani ne bi bili obmanjivani.

Činjenica je da ne postoji nijedan način poizvodnje bilo čega, pa i energije, navodi se u dopisu udruženja, a da ne vrši uticaj na prirodu i životnu sredinu, ali je važno napomenuti da male hidroelektrane imaju najmanji uticaj u poređenju sa svim ostalim obnovljivim izvorima energije, čak 250 puta manji od termoelekrana.

Bitno je napomenuti da je njihov uticaj jednokratan, odnosno samo tokom izgradnje, ali ne i eksplotacije.

Zagovornici kampanje protiv izgradnje MHE, stoji u saopštenju, snimaju i slikaju reke i rečna korita u toku izgradnje kada se radovi oko rečnog toka ne razlikuju od bilo kog drugog gradilišta u gradu (izgradnja zgrada, podzemnih garaža, puteva).

Rečna korita i okolina se nakon izgradnje, u skladu sa Zakonom, dovode u prvobitno stanje kroz rekultivaciju kako bi se ubrzao proces obnove prirode koja je sama po sebi obnovljiva kroz duži vremenski period.

Optužbe druge strane da se uništavaju reke, priroda, biljni i životinjski svet i da sve to nestaje sa lica zemlje, apsolutno ne stoje, kažu predstavnici Udruženja.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti