Veganstvo – dobar izbor ili ozbiljna pretnja po zdravlje dece?

Budući da broj vegana* u svetu a i kod nas sve više raste, stručnjaci u domenu medicine, a naročito nutricionisti, imaju potpuno podeljena mišljenja o tome da li je i u kojoj meri takav način ishrane zdrav za ljude a posebno za decu.

* Veganstvo podrazumeva da se u ishrani ne koristi hrana životinjskog porekla, kao i da se ne upotrebljavaju predmeti, odeća i bilo koji proizvodi koji sadrže materije životinjskog porekla. Uopšte, vegani zastupaju način života koji isključuje bilo kakvu okrutnost nad životinjama.

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema podacima Danskog vegetarijanskog udruženja, u toj zemlji je samo tokom prošle godine broj vegana porastao sa dvadeset pet na trideset pet hiljada. Ipak, samo nekoliko centara za brigu o deci nudi ovu vrstu ishrane i za to postoje razlozi.

Da li je dobro hraniti decu na taj način pitanje je oko kojeg se stručnjaci spore. Mnogi pedijatri smatraju da je takva ishrana opasna za dečje zdravlje, da remeti pravilan razvoj, da ne obezbeđuje dovoljno hranljivih materija i energije. U jednoj od najvećih bolnica u Kopenhagenu, u Danskoj (Rigshospitalet), svake godine se zabeleži bar jedan slučaj koji pokazuje da je veganski način ishrane štetan za zdravlje dece. Naime, ozbiljna oštećenja na mozgu nastala su kao direktna posledica veganske ishrane dece mlađeg uzrasta. To su deca koja ne jedu meso, ribu, živinu, kao ni mlečne proizvode, jaja i med.

Argumenti protiv veganskog načina ishrane za decu

Veganska ishrana uzrokuje nedostatak vitamina B12, gvožđa, cinka i kalcijuma. Hrana životinjskog porekla (meso i mlečni proizvodi) jedini je izvor vitamina B12, neophodnog za stvaranje crvenih krvih zrnaca, ali i za optimalno funkcionisanje nervnog sistema. Kod starijih osoba B12 sprečava demenciju, a još je važniji kod dece, posebno one mlađe od dve godine, jer se njihov mozak tek razvija. Zbog toga pedijatri upozoravaju da ekstremno sprovođenje takve ishrane direktno ugrožava zdravlje dece mlađeg uzrasta.

Alan Lund, glavni doktor u danskoj bolnici tvrdi da se mogu razviti razni moždani simptomi i mišićna slabost, možda i epilepsija, a dugoročno se mogu javiti mentalna i fizička oštećenja.

Mišljenje onih koji su za veganstvo

Generalni sekretar Danske vegetarijanske organizacije ima sasvim suprotne argumente; on ukazuje na podatak da su upravo njegovu organizaciju osnovali doktori 1896. godine i da saradnja sa lekarima traje već 122 godine. Smatra da je u Danskoj u pitanju nedostatak znanja jer evropski pedijatri su eksperti za decu, ali ne i za vegansku ishranu.

Bez obzira na oprečne stavove i suprotstavljena mišljenja, ljudi će raditi ono što misle da je najbolje za njihovu decu. Ipak, važno je da svako dete ima jelovnik prilagođen njegovim individualnim potrebama.

Priredila: Nataša Nešković

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti