Održan EU zeleni dan u Subotici

Šef Delegacije Evropske unije ambasador Sem Fabrici, pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović i predstavnica Ministarstva za evropske integracije Aleksandra Radinović učestvovali su u jednodnevnoj manifestaciji „EU zeleni dan u Subotici“, održanoj u sredu kao deo kampanje zaštite životne sredine.

Foto: EU Delegacija u Srbiji

Na početku posete, oni su obišli Regionalni centar za upravljanje otpadom, savremeno postrojenje izgrađeno u skladu sa evropskim standardima koje će omogućiti da građani Subotice i šest okolnih opština (Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac) imaju zdraviju životnu sredinu.

Izgradnja postrojenja koje je u fazi testiranja, koštala je 24 miliona evra, od čega je 20,3 miliona evra donacija Evropske unije, a preostala sredstva obezbeđena su iz republičkog i lokalnog budžeta.

U okviru kampanje, obilazimo Srbiju kako bismo podigli svest o potrebi zaštite životne sredine. Veoma mi je drago što sam u Subotici. Moto naše kampanje jeste Pogledaj oko sebe i pokreni se“ i mi smo danas upravo ovde u akciji. Obilazimo Regionalni centar za upravljanje otpadom.

Impresioniran sam veličinom, kapacitetom i tehnologijom Centra koji zadovoljava potrebe 250.000 ljudi – stanovnika grada Subotice i šest okolnih opština”, kaže ambasador Fabrici.

On ističe da je pregovaračko Poglavlje 27, koje se bavi oblašću zaštite životne sredine, veoma bitno za pristupanje Evropskoj uniji, kao i da se 70 odsto zakona u toj oblasti sprovodi na lokalnom nivou.

Italijanski ambasador Karlo Lo Kašo, koji je takođe prisustvao obilasku, kaže da je postrojenje gradila italijanska kompanija IPI i da će projekat omogućiti opštinama ne samo da bolje upravljaju otpadom, već će samim tim biti poboljšan i život njihovih građana.

Ambasador je naglasio da je Italija najprisutniji partner Srbije u ovoj oblasti, kao i da će u septembru italijanski minister zaštite životne sredine doći u posetu ministru Goranu Trivanu, kako bi zajedno potpisali memorandum o ekološkoj saradnji.

Ovo je jedan od regionalnih centara koji su planirani na teritoriji Republike Srbije. Biće ih 23 ili 24 po novoj strategiji. Njihova izgradnja i opremanje su u različitim fazama. Mi smo se, kao Ministarstvo, uključili u njihovo formiranje tako što pružamo svu tehničku, stručnu i finansijsku pomoć”, ističe Abramović.

Nakon obliaska Regionalne deponije, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je, u Zelenoj sali Gradske kuće, ambasadora Fabricija i tom prilikom ga upoznao sa kapitalnim projektima koji se realizuju u tom gradu.

Foto: EU Delegacija u Srbiji

Na panel diskusiji o učešću lokalnih aktera u unapređenju životne sredine održanoj na Otvorenom univerzitetu Subotica,

Fabrici je istakao da je izuzetno važno da građani vide da EU radi sa nacionalnim i lokalnim vlastima u zaštiti životne sredine, kao i da je važno čuti što građani misle o projektima i kako su doprineli isitim, jer su „projekti na kraju dana posvećeni upravo njima“.

Šef Delegacije EU obišao je područje na kome se sprovodi EU projekat „PannonEagle – Zaštita orla krstaša u Panonskoj niziji“, u blizini Srpskog Krstura. U okviru tog projekta koji je počeo 2016. godine sprovodi se zaštita poslednjeg gnezdećeg para orlova krstaša u Srbiji.

Predstavnici Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije predstavili su šta rade na zaštiti orlova, a potom je organizovano posmatranje ptica. Područje je deo Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“.

Zbog modernog doba i načina života populacija orlova krstaša se za drastično smanjila i u Srbiji je sada samo jedna gnezdeći par – Bora i Eržika.

„Kod svih ugroženih vrsta najveći problem je gubitak staništa. Izgubili smo dosta otvorenih prostranstava gde je bilo bogatstvo plena za orla. Njima je potrebna široka krošnja koja je dovoljno pregledna i izolovana. To su obično stara stabla, a najčešće hrast, a na kraju krajeva kod nas je i dobio ime krstaš jer je sletao na stare hrastove koji su bili obeleženi krstom i smatrani svetinjom. Zahteva, dakle, specifične uslove staništa da bi mogao da opstane“, tvrdi Milica Mišović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i naglašava da svakodnevno ekipa od dva člana motre na orlove i da uvek reaguju na svako potencijalno uznemiravanje.

Subotica je treći grad u Srbiji u kome se organizuje jednodnevni obilazak postrojenja izgrađenih uz podršku EU i predstavljanje projekata u oblasti zaštite životne sredine, nakon Užica i Šapca.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti