Od maja tržišne cene struje i gasa, koga čeka pojeftinjenje, ko strepi od poskupljenja

Foto-ilustracija: Unsplash (KWON JUNHO)

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu, što se tiče struje za više od 20 odsto, a gasa 15 odsto. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i ,,Srbijagasu“ kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja.

Ugovori o snabdevanju ističu krajem ovog meseca, pa EPS već šalje nove ponude. Pojedinačno se pregovara sa svakim privrednikom. U zavisnosti od toga na koji period i koja količina struje se ugovara, mogu se odlučiti za neku od opcija: nepromenljivu cenu ili promenljivu, uz tromesečno usklađivanje sa tržišnom cenom. Svaki ugovor je poslovna tajna.

,,Elektroprivreda Srbije“ nudi kupcima uslugu snabdevanja električnom energijom po cenama znatno nižim od dosadašnje ograničene cene od 119,67 evra po MWh. Cene se formiraju na osnovu više faktora: ukupne potrošnje, dijagrama potrošnje i tržišnih prilika“, saopštava EPS.

Iako cena gasa na evrpskim berzama raste, na našem tržištu stekli su se uslovi za pojeftinjenje. Za industriju i komercijalne potrošače cena će biti 15 odsto niža.

Pročitajte još:

Realna cena gasa, nema subvencionisanja

,,Domaćinstva su na javnom snabdevanju i tu nećemo ništa menjati. Dakle više nema subvencionisanja gasa. Bile su rasprave unutar Vlade Srbije, bile su rasprave u Ministarstvu energetike i finasija. Dugo smo vodili tu socijalnu politiku, znate da je to koštalo više od milijardu dolara, time smo zaštitili kupce, privredu, radna mesta. I sada smo doneli odluku da od 1. maja više nema subvencionisanja gasa od strane Vlade Srbije ili kreditnog zaduženja ,,Srbijagasa“, već će biti realna cena. Stvorili su se uslovi da gas pojeftini za industrijske potrošače i one koji su na slobodnom tržištu“, ističe Dušan Bajatović, direktor ,,Srbijagasa“.

U prvim reakcijama privrednici su zadovoljni, posebno oni čija delatnost zavisi od oba energenta.

Cane Jovanović, vlasnik firme ,,Polo“ Čačak podseća da su 2023. godine u odnosu na 2022. bila ekstremna poskupljenja.

,,Verujte kada smo poredili troškove, to su bili rashodi od 20 do 100 odsto veći. Tako da svako umanjenje uliva nadu da budemo konkurentniji na tržištu. Osnovni su troškovi energenti od čega sve potiče i gde nijedan proizvod ne može da prođe u kalkulaciji“, ukazuje Jovanović.

Za razliku od struje, kod koje dominira domaća proizvodnja, u snabdevanju gasom i naftom Srbija zavisi od uvoza, dok je aprilski rast cena nafte pogurao i cenu gasa na svetskim berzama, i to 25 posto.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti