Obnova vetrozaštitnog pojasa između Sombora i Bačkog Monoštora

Foto: Grad Sombor

Sadnjom 1000 sadnica topole na potesu između Sombora i Bačkog Monoštora nastavljena je revitalizacija vetrozaštitnog pojasa na teritoriji Grada Sombora, a radove koji su u toku obišli su danas zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica i član Gradskog veća za oblast zaštite životne sredine Slobodan Stanić.

Osim što smanjuje brzinu vetra, sprečava eroziju zemljišta i sprečava snežne smetove, vetrozaštitni pojas znatno utiče i na poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta, kao i na smanjenje isušivanja zemljišta.

Intenzivna sadnja vetrozaštitnog pojasa na našem području počela je osamdesetih godina prošlog veka, da bi dve decenije kasnije došlo do njegovog uništavanja.

Imajući u vidu višestruke koristi koje pruža vetrozaštitni pojas, Grad Sombor odlučio je da sprovede njegovu obnovu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Uklanjanje vetrozaštitnog pojasa nije dozvoljeno.

Ukoliko u samom pojasu postoje pojedinačna suva stabla potrebno je obratiti se JP „Vojvodinašume“ Šumsko gazdinstvo „Sombor“ vezano za proceduru oko same seče i prometa drveta.

Dozvoljeno je orezivanje grana kao i njihovo sakupljanje i odnošenje ukoliko ugrožavaju saobraćaj i onemogućava obrađivanje susednih parcela, uz nadzor Poljočuvarske službe.

Sečenje svog rastinja koje je izašlo izvan granica vetroizaštitnog pojasa i uzurpiralo poljoprivredno zemljište je dozvoljeno, ali je neophodno obratiti se stručnim licima Šumskog gazdinstva „Sombor“ radi dobijanja potrebne dokumentacije.

Izvor: Grad Sombor

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti