Obezbeđena sredstva za odvodnjavanje i prečišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike RH

Potpisivanjem Ugovora za izgradnju sistema odvodnjavanja u sklopu projekta „Sistem odvodnjavanja i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Mursko Središće“ službeno je započeo projekt izgradnje sistema odvodnjavanja u toj aglomeraciji.

Ugovor je vredan oko 165 miliona kuna bez PDV-a, a sufinansira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava (71 odsto bespovratna sredstva EU, oko 12 odsto Državni proračun RH, oko 12 odsto Hrvatske vode, 4 odsto jedinice lokalne samouprave).

„Sve ono što se događalo na ovom projektu do sada, pogotovo vezano za dokumentaciju, pokazalo je da Međimurske vode, lokalna samouprava i županija razmišljaju dugoročno i spremni su na sve izazove, zbog čega su i došli do ove faze. Realizacijom ovog projekta i drugih projekata vodovodne mreže ulazimo u fazu u kojoj će ključni izazov biti građevinska infrastruktura. U ovom trenu odobreno je 18 milijardi kuna za 43 aglomeracije što znači da ne treba da se bojimo recesije“, izjavio je ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić.

Projektom aglomeracije Mursko Središće predviđena je izgradnja sistema odvodnjavanja sanitarnih otpadnih voda na području grada Mursko Središće (naselja Mursko Središće, Peklenica i Hlapičina), opštine Sveti Martin na Muri (Žabnik, Marof, Vrhovljan, Sveti Martin na Muri, Brezovec, Jurovec, Lapšina i Čestijanec), opštine Selnica (Selnica – dio) i opštine Vratišinec (Vratišinec i Gornji Kraljevec).

„U nasleđe ovoj i drugim generacijama ostavićemo standard u komunalnoj infrastrukturi ne samo na nacionalnom, već na evropskom nivou. Put je bio dug, ali ovaj projekt i ostali takvi projekti pozicioniraju nas malo više na listi korišćenja sredstava iz EU fondova“, izjavio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike RH

Generalni direktor Hrvatskih voda mr sc. Zoran Đuroković istakao je kako je 860 miliona kuna, sa PDV-om, došlo u Međimursku županiju kroz projekte vodosnabdevanja – aglomeraciju Čakovec te sada i aglomeracije Donja Dubrava i Mursko Središće, naglasivši koliko je bitna zajednička saradnja svih činilaca na realizaciji projekta – Međimurskih voda, jedinica lokalne samouprave i županije.

Projektom „Sistem odvodnjavanja i prečišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Mursko Središće“ predviđena je izgradnja oko 71,4 kilometara gravitacijskih i pritisnih cevovoda, rekonstrukcija oko 7,6 km postojećeg sistema, 37 crpnih stanica, 8 kišnih preliva i retencijski bazen volumena 180 kubnih metara. Uz to izgradiće se i uređaj za prečišćavanje otpadnih voda, kapaciteta 12.000 ES sa uključenim trećim stepenom prečišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja, a na sistem javnog odvodnjavanja i prečišćavanja moći će se priključiti oko 3.000 domaćinstava.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti