Srbija stimuliše reciklažu guma

Foto-ilustracija: Pixabay

Uz pomoć Norveške, 2014. godine napravljen je softver koji omogućava tačnu procenu koliko se automobilskih guma pojavi na srpskom tržištu na godišnjem nivou. Po sadašnjim pravilnicima, gume koje su uvezene nenamontirane na automobile mere se u tonama, dok se gume na automobilima mogu brojati po komadima.

U Srbiji se godišnje reciklira oko 53.000 tona gume. Osim što je preporučljiva, reciklaža gume je veoma isplativa, te je država počela da daje stimulaciju od 20 dinara po kilogramu. Takođe, nakon reciklaže se može iskoristiti i u druge svrhe, što donosi dodatni profit.

Za sada je najveći broj preduzeća koji se bave recikliranjem guma na području Vojvodine. Očekuje se da će se proširiti i na druge delove Srbije.

Razmatra se opcija davanje subvencija i preduzećima koja će se baviti prikupljanjem, te bi se time i sistem sakupljanja, kako iskorišćenih automobilskih guma, tako i drugih sirovina, znatno ojačao.

Cilj ovih izmena jeste da se uklone automobilske gume iz prirode, kao i sa divljih deponija i time zaštiti životna sredina, a ujedno i donese materijalna zarada.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti