Obeleženo 60 godina rada Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu

 

Foto: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

U Novom Sadu su juče otvorene 15. Međunarodna konferencija o fitotehnologijama i konferencija „Unapredimo šumarstvo za buduće generacije“.

Na otvaranju ove međunarodne konferencije, u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, povodom 60 godina osnivanja i uspešnog rada Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, je konstatovao da Institut, koji predstavlja jedinstvenu regionalnu ustanovu, i resorni sekretarijat ostvaruju izuzetnu saradnju, čineći maksimalna zalaganja u pravcu doprinosa na planu unapređivanja šumarstva na teritoriji AP Vojvodine.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je kroz svoje agrarne mere posebno prepoznao šumarstvo, pre svega kroz podsticaje namenjene pošumljavanju, izgradnji šumskih puteva ali i kroz unapređivanje rasadničke proizvodnje, naveo je Radojević i dodao da je, takođe, važan zajednički zadatak i animiranje lokalnih samouprava u pogledu povećanja procenta pošumljenosti.

On je naglasio da je reč o ozbiljnom izazovu, koji je uvek aktuelan, i kome se mora pokloniti posebna pažnja, te da u narednom periodu moramo naći načina da povećamo procenat površina pod šumama u Vojvodini.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

– Institut zajedno sa Sekretarijatom koristi finansijska sredstva namenjena pronalaženju odgovora na globalne klimatske promene, i kako naći adekvatne genotipe koji će zapravo zadovoljiti sve neophodne preduslove, izneo je Radojević.

Resorni sekretar je naglasio da je uvažavanje naučnoistraživačkog rada ono čime mlade generacije treba da se rukovode u svim oblastima, pa tako i kada je reč o šumarstvu.

On je ukazao da je zato upravo početak nove akademske godine, prava prilika za obeležavanje jubileja, kao što je 60 godina naučnoistraživačkog rada Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, ali i održavanja međunarodnih skupova na temu fitotehnologije, odnosno upotrebe biljaka za unapređenje životne sredine i unapređenje šumarstva.

Dr Vuk Radojević je ovom prilikom, u ime Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, primio zahvalnicu Instituta za doprinos u ostvarivanju uspešne saradnje i doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada.

Na međunarodnoj konferenciji u Novom Sadu, posvećenoj fitotehnologijama i unapređivanju šumarstva, učestvuje oko 240 učesnika, od čega je oko 200 naučnika i stručnjaka iz inostranstva.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti