Obala Slonovače gradi učionice od plastičnog otpada

Foto: Wikipedia/Zenman

Lokalna zajednica iz Obale Slonovače udružila se sa UNICEF-om i plastični otpad sa deponije koristi za proizvodnju plastičnih cigli od kojih se grade školske učionice. Priču o tome nedavno je objavio BBC.

Ove školske učionice u potpunosti su izgrađene od plastičnog otpada prikupljenog u Obali Slonovače – u zemlji u kojoj školu ne pohađa čak 1,6 miliona dece. Jedan od razloga za to je nedovoljan broj škola i školskih učionica. Međutim, od 2018. godine plastični otpad s lokalnih deponija pretvoren je u 26 novih učionica.

Anđelina je učiteljica već duže od 40 godina, a ponekad istovremeno podučava stotinak dece. Kaže kako je bilo situacija kada je deci predavala u prostorijama u kojima, zbog nedostatka prostora, nije moglo da se diše, a deca nisu imala dovoljno mesta za sedenje. No, UNICEF i kolumbijska kompanija „Conceptos Plásticos“ zajedno su razvili tehnologiju za pretvaranje plastičnog otpada u cigle i u naredne dve godine u Obali Slonovače nameravaju da sagrade 528 učionica. Cigle su u potpunosti izrađene od plastičnog otpada, imaju dobre izolacijske karakteristike, nisu zapaljive, ne propuštaju vodu i, što je najvažnije, znatno su jeftinije od konvencionalnih građevinskih materijala. Za njihovu izradu nije potreban cement ili pesak, a za izgradnju jedne učionice potrebne su tri nedelje do najviše mesec dana, i čekić kao jedini alat.

Foto-ilustracija: Unsplash (Eva Blue)

U Obali Slonovače reciklira se svega 5 odsto plastičnog otpada, ali zahvaljujući uspešnom sprovođenju ovog projekta, UNICEF je ovde već sagradio fabriku za proizvodnju plastičnih cigli. Takođe, lokalno stanovništvo je naučilo kako i odbačene plastične kese imaju svoju vrednost i da se zbog toga mogu koristiti za drugu namenu. Projekat je, stoga, uticao i na edukaciju stanovništva čime je smanjena količina otpada koja završava u okolini. Cilj projekta je, takođe, i zapošljavanje žena, koje sada imaju glavnu ulogu na tržištu plastičnog otpada i zarađuju prodajom prikupljenog otpada. Iako plastični otpad završava na deponijama u najsiromašnijim zajednicama, zahvaljujući novom načinu upravljanja otpadom u naredne dve godine biće omogućena izgradnja učionica za 25.000 dece.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti