NVO Green Home sprovodi akciju suzbijanja ambrozije

NVO Green Home organizovala je akciju suzbijanja ambrozije, a uklanjanje je sprovedeno na gradskoj plaži Galeb i na plaži ispod Union mosta u Podgorici.

Foto: NVO Green Home

Akciji su, kako je saopšteno iz ove NVO, prisustvovali predstavnici Nacionalnih parkova, Željezničke infrastrukture, Čistoće i Zelenila.

„Terenskom radu prethodilo je stručno predavanje o biologiji i ekologiji ove vrste, načinu prepoznavanja i razlikama od njoj sličnih invazivnih vrsta, kao i štetnim uticajima na prirodu i zdravlje ljudi.

Imajući u vidu da je ambrozija invazivna i alergena vrsta, edukacija građana o ovom problemu je jako značajna“, podsećaju iz NVO.

Aktivisti NVO Green Home su tokom akcije informisali prolaznike o ambroziji, a tom prilikom podeljena je i kratka brošura sa ključnim informacijama na koji način mogu doprineti suzbijanju populacije ove vrste.

„Ambrozija je do sada je evidentirana na području Bara, Boke, Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Kolašina, Bijelog Polja i Berana, a pod najvećim pritiskom su Danilovgrad i Podgorica.

Najjefikasniji način suzbijanja ove invazivne, alergene vrste je mehaničko uklanjanje iz korena, ali i redovno košenje zelenih površina i to pre perioda cvetanja.

Naredna akcija suzbijanja ambrozije planirana je za sledeću nedelju“, podsjećaju iz Green Homea.

Izvor: RTCG

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti