Beograđani piju vodu dobrog kvaliteta, nije potrebna dodatna filtracija

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, koje već 127 godina Beograd snabdeva pijaćom vodom provereno dobrog kvaliteta, odgovorno tvrdi da vodi koju piju sugrađani nije potrebna bilo kakva dodatna filtracija, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Foto: pixabay

Kako se navodi u saopštenju, u prethodnom periodu, u pojedinim delovima grada izvesni trgovci aparatima za filtraciju vode građanima nude besplatnu proveru njenog kvaliteta, uz obećanje da će ga poboljšati.

Sugrađani su pozivani da sami uzorkuju vodu sa kuhinjskih slavina i da unapred dobijenu bočicu ostave na za to predviđeno mesto, nakon čega će ih kontaktirati pomenuti trgovci.

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” upozorava da su način uzorkovanja pijaće vode i njena analiza propisani strogim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće i direktivama Evropske unije, odnosno Svetske zdravstvene organizacije.

Služba sanitarne kontrole vode u više navrata je utvrdila da je voda tretirana aparatima za filtraciju nedopustivo demineralizovana.

Takva voda, sa veoma niskom provodljivošću i promenjenim svojstvima, ne može neograničeno da se konzumira za piće.

Voda koja se distribuira iz gradskog vodovoda je bezbedna, optimalnog mineralnog sastava i može da se konzumira neograničeno za piće, spremanje hrane i održavanje higijene.

Na ispitivanju njenog kvaliteta konstantno rade stručni timovi beogradskog vodovoda i Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji na godišnjem nivou analiziraju preko 20.000 uzoraka „česmovače”.

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” potrošačima poručuje da nema potrebe za dodatnim filtriranjem vode za piće, koja je u potpunosti ispravna i standardno dobrog kvaliteta.

Osim što nema zdravstvenih i tehnoloških opravdanja za naknadnim filtriranjem, građanima to predstavlja i nepotreban trošak, saopšteno je iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti