Novosadski studenti osmislili automatsku hranilicu stoke

Automatska hranilica, povezana na aplikaciju, preko koje će poljoprivrednici upravljati sistemom prehrane stoke, samo je jedno od inovativnih rešenja, koje su osmislili studentski i srednjoškolski timovi iz Srbije, navodi Radio-televizija Vojvodine.

Foto-ilustracija: Pixabay

Oni će se takmičiti u kategoriji za Najbolju srednjoškolsku i studentsku inovaciju u 2019. godini.

„Svi članovi moga tima dolaze iz manjih mesta u Vojvodini, pa smo u skladu s tim razvili i naše rešenje. Imamo ideju da razvijemo automatsku hranilicu za stoku, koja već postoji na principu pokretne trake. Naša će se razlikovati od postojećih, jer ćemo dodati softver koji će automatski dozirati hranu na osnovu različitih parametara, kao što su težina, starost, temperatura vazduha, vlažnost vazduha. Time ćemo rešavati problem koji u današnje vreme postoji – rast populacije iz dana u dan, a nedostatak hrane„, objašnjava student Fakulteta tehničkih nauka, smer inženjerstvo, Lazar Potrebić.

Kaže da su se privrednici iz SAD, koji su nedavno bili na njihovom fakultetu, veoma zainteresovani za ovaj proizvod, te da su ih pozvali u Ameriku, ali da njihov tim još nema novca da na taj poziv i odgovori.

Tim koji vodi mentor Vladimir Skalaj, nastavnik Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“, iz Novog Sada, razviće rešenje „lora“ i „lora one“, koja se koristi za prenos signala. Budući klijenti koristiće ga, objašnjava Skalaj, pre svega u raznim oblastima komunikacije.

U Poslovnom inkubatoru, u Novom Sadu, danas je organizovan prvi trening za „Inovacija iz ugla inovatora i iz ugla kupca“.

Na treningu će biti obučavani mentori za rad sa studentima i srednjoškolcima, koji ih očekuje u narednom periodu, kada će se timovi pripremati za Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u 2019. godini. Treninzi će biti organizovani narednih dana i u Užicu, Nišu i u Beogradu.

Osim novootvorene kategorije „Najbolji srednjoškolski i studentski timovi“, postoji i kategorija „Realizovane inovacije“, deo je takmičenja, u kojem učestvuju timovi naučnika sa univerziteta i razvojnih odeljenja malih, srednjih i velikih preduzeća.

Za ovaj deo takmičenja timovi se mogu prijavljivati do 30. aprila. U septembru će biti organizovano finale, a u junu će biti poznati favoriti, ukupno šest.

„Zadatak mentora je da obuči takmičare da tehnički naprave sistem da funkcioniše, a potom da istraže tržište i targetiraju ciljne grupe. Na osnovu potreba ciljne grupe da preoblikuju svoje inicijalno rešenje, kako bi ostvarili prodaju“, objašnjava profesor Univerziteta u Novom Sadu Vojin Šenk, koordinator takmičenja za Najbolju inovaciju u 2019. godini.

Ove godine prijavljeno je tri puta više takmičara u kategoriji „Najbolji srednjoškolski i studentski tim“, kažu u Poslovnom inkubatoru.

Izvor: RTV

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti