Novi zakon za bolju zaštitu prirode

Foto-ilustracija: Pixabay

U Narodnoj skupštini usvojen Zakon o izmenama i dopunama zakona o zaštiti prirode, a kako je navela ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, na ovaj način će se unaprediti pravni okvir da bi se sačuvala prirodna dobra za buduće generacije, navodi se na sajtu Ministarstva.

Jedan od razloga za izmene Zakona, prema rečima ministarke, odnosi se na zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima, čime se direktno obezbeđuje dugoročno očuvanje prirodnih vrednosti zbog kojih je određeno područje i zaštićeno.

Ona je istakla da ovaj propis omogućava efikasniju reakciju države kako bi se zaštitila priroda kroz uvođenje načela predostrožnosti, ali i kroz akt o uslovima zaštite prirode.

„Načelo predostrožnosti omogućava da se odmah reaguje u slučajevima kada postoji neposredna opasnost za prirodu, čak iako u tom trenutku nema dovoljno naučnih podataka. Zakonom je predviđeno da ministarstvo ili nadležni pokrajinski organ, preuzmu obavezu izdavanja akta o uslovima zaštite prirode, kako bi imali mogućnost boljeg uvida i blagovremenog reagovanja za sve aktivnosti u zaštićenim područjima prve i druge kategorije“, rekla  je Vujović.

Prema njenim rečima, novim zakonskim rešenjem omogućava se povećanje površine pod zaštitom. Zakonom je predviđeno i formiranje Saveta korisnika zaštićenog područja, u čijem radu će učestvovati lokalno stanovništvo i ostali korisnici zaštićenog područja, uključujući i organizacije civilnog društva.

Vujović je navela da su novim zakonom preciznije definisane odredbe koje se odnose na postupak Ocene prihvatljivosti za ekološku mrežu i uspostavljanje ekološke mreže. Uspostavljanje ekološke mreže EU Natura 2000 u Srbiji, kako je rekla, jedan je od najvažnijih procesa u zaštiti prirode, a definiše se u skladu sa zahtevima evropske Direktive o očuvanju prirodnih staništa i divljih životinjskih i biljnih vrsta i Direktive o očuvanju divljih ptica.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti