Novi Sad – uspešno završen prvi Javni poziv za subvenciju bicikli, uskoro još jedan

Foto: Unsplash (Petr Slováček)

Prvi Javni poziv za podršku nabavke bicikli u Novom Sadu uspešno je sproveden i biće dodeljeno oko 700 bicikli. Čelni ljudi grada najavljuju da je realizacija drugog konkursa za nabavku bicikli planirana do septembra.

“Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je izdvojio sredstva za pružanje novčane podrške građanima za kupovinu bicikala. Hvala svim privrednim subjektima i komapanijama koji su podržali ovu akciju, a posebno Udruženju „Novosadska biciklistička inicijativa“ na ideji i realizaciji, kao i svim volonterima koji su učestvovali u radu. Interesovanje Novosađana za javni poziv za podršku nabavke bicikala je ogroman, što jasno govori o popularnosti ove vrste prevoza i rekreacije, kao i o važnosti nezagađenja životne sredine korištenjem alternativnih vidova gradskog saobraćaja. Zahvalјujući ogromnom interesovanju Grad Novi Sad je rebalansom Budžeta opredelio još 10 miliona dinara za drugi krug subvencija za kupovinu bicikala. Konkurs je raspisan i toku je odabir partnera koji će realizovati drugi javni konkurs, a realizacija je planirana do septembra”, rekla je Mira Radenović, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost.

Događaju povodom realizacije ovog konkursa prisustvovali su i predstavnici „Novosadske biciklističke inicijative“, Udruženja Centar za omladinski i društveni razvoj „RES POLIS“ i predstavnici kompanije „Mercator S“ koji su sponzorisali dodelu benefit-kartica i vaučera za kupovinu za sve građane koji su ostvarili podršku za nabavku bicikala u okviru Javnog poziva.

Predsednik udruženja „Novosadska biciklistička inicijativa“ Marko Trifković je istakao da su rezultati rada na ovoj akciji poslužili kao model i za druge gradove u Srbiji, poput Beograda i Niša, i izrazio nadu da će i ostale lokalne samouprave prihvatiti ovaj model subvencije građanima.

“Naše udruženje je u proteklih deset godina radilo na popularizaciji biciklizma kao svakodnevnog načina života, i kao alternativnog vida prevoza. Takođe smo se bavili unapređenjem biciklističke infrastrukture. Novi Sad danas broji preko 40 000 biciklista i ova brojka je odličan primer za ohrabrenje onima koji još nisu biciklisti da to što pre postanu”, rekao je Marko Trifković, navodi se u saopštenju grada.

Izvor: Grad Novi Sad

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti