Biciklisti dobijaju stazu dugu čak 75 kilometara

Foto ilustracija: Pixabay

Projektima IPA prekogranične saradnje, region Banata je sada biciklističkim stazama povezan sa Rumunijom i Mađarskom. To otvara mogućnost dolaska u Srbiju većeg broja poklonika cikloturizma, ali i privrednika koji bi investirali u pograničnim regijama.

Milorad Đurić iz Zrenjanina se bavio veslanjem, a već godinama je zaljubljenik u biciklizam.

Za njega je vožnja bicikla najzanimljiviji boravak u prirodi, a uskoro će on i brojni drugi rekreativci biti u prilici da koriste novu biciklističku stazu od mesta Klek do granice sa Rumunijom.

Izgradnja ovih 38 kilometara je poslednja faza izgradnje biciklističke staze ukupne dužine 75 kilometara od Zrenjanina do Temišvara.

„U sadašnjem stanju oko koronavirusa i zaraze mogu istaći da je biciklizam sigurno jedan od najbeznednijih sportova. Nekih 40 kilometara se pređe umerenim rekreativnim tempom za sat i po vremena“, kaže Milorad Đurić.

Projekat je vredan oko dva miliona evra i biciklistička staza će biti izgrađena duž nasipa na kanalu Begej. Prednost za meštane svih mesta uz reku, četiri u Srbiji i pet naselja u Rumuniji.

Đuro Đukić iz Žitišta kaže da će to biti jedna turistička destinacija u svakom slučaju, a za pecaroše lakši pristup obali.

Foto ilustracija: Pixabay

I na severu Banata se intenzivno grade biciklističke staze. Sada je Novi Knerževac u potpunosti i na ovakav način spojen sa Segedinom u susednoj Mađarskoj preko Ruskog Krstura do prelaza Đala-Tisasiget.

Goran Popov iz Ruskog Krstura kaže da sada može do Kneževca, do granice, do Đale.

„Ova četvrta faza je oko devet kolimetara, širina staze je svuda dva metra, a investicija je 750.000 evra“, rekla je Oros Čila, koordinatorka projekta IPA CBC Novi Kneževac.

Osamdeset odsto finansija za nove biciklističke staze je iz evropskih fondova, a osim cikloturizma ovim projektom se otvara mogućnost i privrednog razvoja.

„Privrednici iz susednih opština u Mađarskoj su već izrazili želju da bi oni svoje privredne delatnosti želeli da prošire i da razmišljaju o Novom Kneževcu“, kaže Oros Čila.

Sledeća faza je izgradnja odmorišta za bicikliste, gde se nudi mogućnost otvaranja niza trgovinskih i objekata uslužnih delatnosti.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti