Novi Sad dobija Urbanističku stražu – nad čim i na koji način ona stražari?

Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) je nedavno u saradnji sa fondacijom „Hajnrih Bel“ osnovalo Urbanističku stražu kao novu vrstu lokalne inicijative u Novom Sadu. Njena uloga biće pomoć građanima u razumevanju urbanističkih akata kako bi oni potom zajedno sa stručnjacima pratili plansku dokumentaciju, te skretali pažnju nadležnih organa na rešenja koja bi potencijalno mogla da nanesu gradu štetu bilo koje vrste ili da naruše njegov izgled. Obrazovanje Novosađana odvijaće se kroz diskusije, monitoring i asistencije u davanju predloga od strane arhitekata i urbanista.

Foto: Wikipedia/Dennis Jarvis

Članovi DaNS-a su ranije ove godine podržali građanske proteste protiv izgradnje ugostiteljskog objekta u Limanskom parku i već duže vreme sprovode različite mere s ciljem aktivnog učešća javnosti u procesima donošenja planske dokumentacije u Novom Sadu. Urbanistička straža je nastala upravo sa istom idejom.

Tim „stražara“ je interdisciplinaran, a pored arhitekata i urbanista u njegovom sastavu se nalaze i eksperti iz drugih oblasti. Raznovrsnost profesija u Urbanističkoj straži je neophodna zato što je urbanističko planiranje višedimenzionalno. Vlast se prema njemu ophodi kao da je posredi „rešavanje jednog problema bez obzira da li se stvara neki drugi“, objasnio je predsednik DaNS-a Slobodan Jović za Danas.

„U poslednjih 25 godina broj stanovnika u Novom Sadu se udvostručio! Mnogi ga, i danas, opisuju kao najbolje mesto za život i najlepši grad u Srbiji, pa su Novosađani poznati kao izražene lokal-patriote. Ipak, nagli porast populacije doneo je niz promena u funkcionisanju grada, kako one pozitivne, tako i negativne“, kazao je Goran Milenković, jedan od članova DaNS-a, za naš portal.

Prema Milenkovićevim rečima, DaNS će, kroz projekat Urbanistička straža, nastojati da pruži puni doprinos rešavanju izazova sa kojima se suočava Novi Sad.

„Kao udruženje koje okuplja stručna lica iz oblasti arhitektonskog i urbanističkog planiranja, ali i sve zainteresovane građane, DaNS to sagledava kao svoju obavezu. Uz uvažavanje interesa grada, samim tim i interesa svih njegovih građana, Urbanistička straža će korektivnim i afirmativnim predlozima nastojati da funkcionisanje Novog Sada učini maksimalno efikasnim, ali i da izgled grada estetski unapredi“, otkrio je on.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti