Novac za pošumljavanje dobilo pet lokalnih samouprava

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan potpisao je juče ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava kojima će, na osnovu održanog konkursa, biti dodeljena sredstva Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje u 2019. godini.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Trivan je nakon potpisivanja ugovora naveo da je budžetom za 2019. godinu, Ministarstvo opredelilo 41 milion dinara za projekte pošumljavanja, i precizirao da su pristigle 23 prijave, od kojih je pet lokalnih samouprava ispunilo sve uslove konkursa.

On je rekao da se navedena sredstva za pošumljavanje, u iznosu od 18.062.202,25 dinara, dodeljuju opštinama Bela Palanka i Vrnjačka Banja i gradovima Pančevo, Kikinda i Šabac za nabavku sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu u javnoj svojini na teritoriji jedinica lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zaštite životne sredine sprovodi jednu od ključnih politika Vlade Srbije, a to je stvaranje uslova za bolji život naših građana.

Ministar je naglasio da je pošumljavanje jedna od najvažnijih metoda ublažavanja posledica klimatskih promena, koje su uveliko dešavaju na planeti poslednjih godina.

On je izrazio uverenje da će već 1. jula biti ponovo raspisan konkurs za jesenje pošumljavanje, budući da je od predviđenih sredstava ostalo približno 20 miliona dinara.

Trivan je uputio poziv svim lokalnim samoupravama da dobro prouče uslove konkursa i da se jave Ministarstvu, kako bi dobili uputstva i proveru da li su uradili sve kako treba prema traženim uslovima, pre nego što podnesu prijave.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti