Novi master program u Kragujevcu – automobilsko inženjerstvo

Kompanija „Fijat Krajsler automobili Srbija“ i Univerzitet u Kragujevcu potpisali su sporazum o saradnji povodom osnivanja prvog master programa u Srbiji u oblasti automobilskog inženjerstva.

Foto-ilustracija: Unsplash (Steven Binotto)

Potpisivanjem sporazuma o saradnji o prvom studijskom programu master studija u oblasti automobliskog inženjerstva u Srbiji, Fondacija „Fijat automobili Srbija akademija“ i Univerzitet u Kragujevcu najavili su unapređenje obrazovnog sistema u Kragujevcu i potvrdili nameru da se izgrade stručnjaci svetskog ranga u ovoj oblasti.

Saradnja u oblasti obrazovanja zasniva se na zajedničkom kreiranju studijskog programa master akademskih studija koji će u skladu sa potrebama privrede i visokoškolskog obrazovanja, objedinjenim uloženim resursima, doprineti razvoju celokupne zajednice i regiona.

„Veliko mi je zadovoljstvo što će na poziv kompanije ‘Fijat Krajsler automobili Srbija’, budućim master programom biti nastavljena naša saradnja koja će potvrditi neraskidivu vezu auto-industrije i Univerziteta u Kragujevcu. Ovim studijskim programom želimo da postavimo temelje koji će biti prekretnica u obrazovanju u oblasti auto-industrije“, rekao je profesor doktor Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Imajući u vidu da ovakav program studiranja objedinjuje najbolje iz oblasti nauke i industrijskog razvoja, Filipović je pozovao sve studente da se blagovremeno informišu o uslovima upisa i da postanu studenti master studijskog programa automobilsko inženjerstvo.

Direktor fabrike „Fijat Krajsler automobili Srbija“ Jovica Jovanović kaže da su ponosni što imaju mogućnost da uvedu mlade u svet visoke tehnologije i savremenih proizvodnih procesa.

„Oživeli smo ideju za koju se ‘Fijat Krajsler automobili Srbija’ zalažu od svog dolaska, a to je doprinos unapređenju obrazovanja, kao jednog od najvažnijih faktora za održivu budućnost regiona i čitave zemlje. Zahvaljujući našem strateškom partneru, Univerzitetu u Kragujevcu, ponosni smo što imamo mogućnost da uvedemo mlade u svet visoke tehnologije i savremenih proizvodnih procesa. Ovaj multidisciplinarni i inovativni master program će stvoriti nove vrednosti i dobru osnovu za budućnost i razvoj mladih, a to nas čini veoma ponosnim“, ocenjuje Jovanović.

Novi master program automobilsko inženjerstvo okupiće studente više usmerenja – ekonomskog, mašinskog i organizacionog.

Profesorima Univerziteta u Kragujevcu pridružiće se i menadžeri i inženjeri kompanije „Fijat Krajsler automobili Srbija“.

Tokom master studija, obavezni deo biće i praksa u kompaniji „Fijat“. Pored inženjerstva kao glavne tehničke nastave, biće i predmeta usmerenih na ekonomiju i menadžement. Postojaće specijalizovani smerovi kao što su – proizvodnja, održavanje, logistika, kontrola kvaliteta.

Fondacija „Fijat automobili Srbija akademija“ je osnovana sa ciljem da upravlja edukativnim i korporativnim društvenim aktivnostima kompanije „Fijat“ u Srbiji.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti