Novi katalizator za smanjenje emisije ugljen-dioksida

Foto: TU Wien

Naučnici sa Tehničkog univerziteta u Beču istraživali su jedinjenja koja bi se koristila kao katalizatori za smanjenje emisije ugljen-dioksida. Otkrili su da je klasa minerala perovskit koji se inačen upotrebljava za solarne ćelije, anodni materijal i kao sastavni deo elektronskih uređaja veoma pogodan kao katalizator koji ugljen-dioksid pretvara u druge korisne supstance.

Najveći nedostatak svih dosadašnjih katalizatora bila je stabilnost. Nakon izvesnog vremena većina materijala izgubi svoje katalitičko dejstvo. Tim sa bečkog univerziteta je istraživao perovskit koji se sastoji od kobalta, gvožđa, kalcijuma i neodijuma. Pokazalo se da je perovskit dosta stabilniji od drugih katalizatora. Kada izgubi katalitičku aktivnost, uz pomoć kiseonika on se može vratiti u prvobitno stanje i opet upotrebiti. Njegov nedostatak je što je nešto skuplji od drugih, ali naučnici rade na zameni neodijuma u jedinjenju što bi snizilo troškove novog katalizatora.

Analiza bečkog naučnog tima je pokazala da je perovskit pogodan za povratnu reakciju promene voda-gas odnosno pretvaranje ugljen-dioksida i vodonika u vodu i ugljen-monoksid. Ugljen-monoksid se dalje prerađuje u metanol, hemijske sirovine ili gorivo. Ova reakcija nije novina, ali se do sada nije primenjivala u industriji. Ona se sprovodi pri visokim temperaturama što dovodi do toga da katalizatori brzo postanu neupotrebljivi.

Ova tehnologija bi mogla da se iskoristi za pretvaranje ugljen-dioksida u druge supstance tamo gde se on proizvodi u velikim količinama, naime u industrijskim postrojenjima. Umesto da joj šteti ovakvo postrojenje bi bilo od koristi za klimu.

Izvor: Eurocomm-PR

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti