Novi „čisti“ energetski izvor? Teretane se napajaju energijom koju proizvode ljudi dok vežbaju!

Ima, evo, već nedelju dana kako sam ponovo počela da idem u teretanu. I to je bilo dovoljno da dam sebi za pravo da držim slovo kolegama na poslu kada naruče pomfrit, kritikujem mamu kada ispohuje piletinu i zgražavam se drugarima kada dodaju šećer u čaj. „O bože, znate li vi koliko je to nezdravo i koliko ima kalorija? Trebalo bi da trčite bar sat vremena kako biste to sagoreli!“ Naravno, istovremeno u sebe unosim ogromne količine kafe i slatkiša i gledajući me, ni na koji način, ne biste mogli da provalite da idem u teretanu ako nisam u helankama i majici za trening. Na treningu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ključni razlog vežbanja jeste trošenje energije, ali šta ako, u isto vreme, možete i da je proizvodite?

Iskreno, čak i kada odvojim sat i po vremena za trening, nije da se preterano iscrpim. Da energetsko snabdevanje teretane zavisi od moje učinkovitosti na biciklu, svetla bi se gasila na svakih pet minuta dok pravim pauzu da proverim društvene mreže ili pijem vodu ili uradim bilo šta što nije okretanje pedala u nedogled. Ukoliko bi se mojoj neenergičnosti pridodala energičnost ostalih članova, restrikcije struje bi bile ređe ili se uopšte ne bi dešavale.

S obzirom na to da ovakvi fitnes centri još ne postoje u Srbiji, ne moram da menjam svoj režim treniranja kako se proteinski šejkovi u frižideru ne bi pokvarili usled nestanka električne energije.

Međutim, da živim u Hong Kongu, Njujorku ili Londonu, priča bi bila nešto drugačija i bila bih prinuđena da se ozbiljnije aktiviram kako mi članska kartica ne bi bila oduzeta zbog „nedovoljnog doprinosa zajednici kroz generisanje energije“.

Pojedine teretane u ovim gradovima su opremljene posebnim spravama koje, pomoću mikro invertora, kinetičku energiju korisnika pretvaraju u vate.

„Pedalirajući“, vežbači ne samo da oblikuju svoje telo, već i, na održiv način, proizvode energiju koja se skladišti u baterijama i upotrebljava za rasvetu, napajanje rashladnih uređaja ili pokretanje samih sprava za vežbanje.

Neki od ovih zelenih fitnes centara višak energije „prebacuju“ u elektrodistributivnu mrežu, ali i svojim članovima daju mogućnost da prate koliki su doprinos pružili energetskom snabdevanju putem aplikacije.

Znojem do čiste energije!

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti