Nivo Zlotske reke za dan opao dva metra – prekomerno ispumpavanje mogući uzrok

Foto: Fejsbuk skrinšot

Predsednica Zelenog fronta Pokreta „Jedan od pet miliona“ Snežana Nedeljković upozorila je na loše stanje Zlotske reke kod Bora, navodeći da je korito presušilo, a riba uginula, te da postoji opravdana sumnja da je uzrok prekomerno ispumpavanje vode za potrebe kineske kompanije Ziđin u Boru.

Nedeljković je istakla da je u poslednjih mesec dana primećen veliki gubitak vode u Zlotskoj reci koja protiče kroz sela Zlot i Sumrakovac, a da je za samo jedan dan vodostaj na izvoru kod Zlotske pećine opao za čak dva metra, navedeno je u saopštenju.

„Nivo vode u Zlotskoj reci iz trenutka u trenutak sve više opada. Svedoci smo ubijanja jedne reke, to je nezapamćeni zločin. Nizvodno od sela Sumrakovac, korito je potpuno suvo. Po golom kamenju leži pomrla riba, među kojom su i zaštićene vrste: potočna pastrmka, potočna mrena, prugasta uklija“, kazala je ona.

Ocenila je da Zlotska reka, nekada čista planinska reka, „danas liči na raskomadan leš“, i dodala da „postoji opravdana sumnja da se iz Zlotske reke prekomerno ispumpavanje vode za potrebe kineske kompanije Ziđin u Boru“.

Meštani sumnjaju, kako je navela, i na izvođenje istražnih bušotina od strane nekih stranih kompanija koje ispituju mesta za potencijalne nove rudnike bušenjem i do 600 metara u dubinu.

Ona je podsetila i na to da je na ovoj reci planirana izgradnja nekoliko mini hidroelektrana, te da se meštani Zlota i Sumrakovca već dve godine bore da jedina nezagađena reka na teritoriji Bora ne završi u cevima, što bi ugrozilo vodosnabdevanje celog okruga.

U saopštenju se dodaje da je gradnja prve mini hidroelektrane počela uzvodno od Sumrakovca, sa spornom građevinskom dozvolom, donetom mimo svih procedura i protivno mišljenju Zavoda za zaštitu prirode, zbog čega su izrevoltirani meštani protestovali.

„Prvo mini hidroelektrane mimo svih propisa, a sada i ispumpavanje vode. Neko se ozbiljno namerio da Zlotsku reku doslovce ubije, a ljude ostavi bez vode. Ovo je zločin protiv čovečnosti sistematski i organizovan. I za to će morati da odgovaraju“, poručila je Nedeljković i pozvala građane Srbije da solidarno stanu u odbranu Zlotske, i drugih reka širom Srbije.

Izvor: Beta Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti