Nivo vode u rekama zabrinjavajuće nizak, potrebna jedna obilna kiša

Foto-ilustracija: Unsplash (Nathan Anderson)

Visoke temperature uticale su na opadanje reka u Srbiji, a najteža situacija je na Rzavu, Kolubari, kao i na Jadru. Jelena Jerinić iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda ističe da nam je potrebna „prava jesenja kiša“ kako bi se situacija popravila.

Ona za RTS navodi da su u stagnaciji i opadanju pritoke drugog reda Južne i Zapadne Morave, pritoke Kolubare, manje reke na banatskim vodotocima, kao i Jadar.

„U stagnaciji su manje i srednje reke koje praktično ne mogu da otiču, jer su na biološkom minimumu, što znači da je ugrožen i biljni i životinjski svet zbog manjka kiseonika“, ističe Jerinićeva.

Dodaje da se prati i gornji tok reke Save, koja je u domenu srednjih reka, gde su vodostaji u opadanju, a može biti, kaže, obustavljena i plovidba.

Potrebna je prava jesenja kiša, kaže Jerinićeva, koja bi padala danima i obuhvatila velika slivna područja kako bi se popravila situacija sa vodostajima na rekama.

„Jako je važno da ta kiša uđe u najdublje pore zemljišta. To se sada ne vidi po prognostičkom materijalu bar za mesec dana“, objašnjava.

Govoreći o situaciju u Evropi, Jelena Jerinić kaže da je ista kao i kod nas, ali pošto češće dolazi do prodora u toku gornjeg Dunava mi nemamo problema kod Beograda i Zemuna.

Zbog nepovoljne hidrološke situacije i izuzetno niskog vodostaja Rzava, vanredna situacija proglašena je u pet opština i gradova.  

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti