Nemačka zainteresovana za proizvodnju energije iz sena

slamaNemačka planira proizvodnju energenata iz sena, podstaknuta statistikom da od 30 miliona tona sena godišnje može iskoristiti između 8 i 13 miliona tona sena za proizvodnju energije i goriva.

Pored statistke, Nemačka je ohrabrena istraživanjima Regionalnog zavoda za poljoprivredu, Istraživačkog centra za biomasu (Thueringian) i Centra za istraživanje životne sredine (Helmholtz) da bi slama mogla da obezbedi električnu i toplotnu energiju za milione domova širom Nemačke.

Procene su da dobijena energija iz sena može strujom da snabdeva 1,7 do 2,8 miliona domaćinstava, a toplotnom energijom 2,8 do 4,5 miliona domaćinstva.

Treba napomenuti da će postrojenja za spaljivanje slame proizvoditi određenu količini ugledn-dioksida i zato je važno da metologija spaljivanja slame bude sa razvijenom tehnologijom za ekološko korišćenje. Planirano je da se slama prvenstveno koristi u stanicama daljinskog grejanja.

Nedaleko od Nemačke, Danska odavno proizvodi energiju iz sena i ima godišnju proizvodnju od 5 milijardi kWh električne energije, što je čini liderom u proizvodnji energenata iz sena.

B.R.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti