Prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu i Kuli

vodaCentralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu i Kuli predstavljeno je na nedavnom stručnom predavanju u opštini Vrbas.

Ovo postrojenje bi trebalo da prikuplja sve sanitarne i industrijske vode kao i otpadne vode iz domaćinstava koji su priključeni na mrežu kanalizacije, a zatim da ih prerađene ispušta u Veliki bački kanal.

Ugovor o izgradnji ovog postrojenja potpisan je 2011. godine sa predstavnicima Evropske Unije, a vrednost projekta je više od 15 miliona evra. Do sada je izgrađen magistralni kolektor između Kule i Vrbasa, a završetak radova na izgradnji centralnog kolektora se očekuje krajem 2014. godine.

Na stručnom predavanju koje je održano u opštini Vrbas predstavljene su njegove karakteristike, a inženjer Milenko Radovanov je izjavio da je ovo postrojenje najveći projekat u regionu u oblasti zaštite životne sredine. Oko 120 hiljada domaćinstava bi trebalo da bude priključeno na kanalizacionu mrežu postrojenja, a moguće je proširiti kapacitet za još 60 hiljada.

Do sada je optimalni kapacitet trebalo da bude dostignut, ali problem je u tome što građani ne žele da se priključe na mrežu, iako je priključak besplatan. Ako se ovaj problem ne reši to će dovesti do povećanja troškova prerade otpadnih voda, ali i do mogućnosti da se odustane od dalje gradnje. Ako se to dogodi, opštine Vrbas i Kula će morati da vrate uloženi novac Evropskoj Uniji.

Izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da se reši problem zagađenosti Velikog bačkog kanala. Ovaj kanal je na deonici između Kule i Vrbasa najzagađeniji tok u Evropi. Za njegovu revitalizaciju potrebno je, osim izgradnje ovog centralnog kolektora, izvući i otrovni mulj sa njegovog dna.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti