Neiskorišćen potencijal geotermalnih izvora u Srbiji

Neiskorišćen potencijal geotermalnih izvora u SrbijiNa osnovu dosadašnjih urađenih studija izvodljivosti za eksploataciju geotermalnih izvora i interesovanja potencijalnih stranih investitora za prirodna bogatsva ovog obnovljivog resursa u Srbiji, značajno je istaći da Srbija može imati velike koristi od geotermalnih istraživanja i implementacije geotermalne tehnologije za iskorišćenje svojih geotermalnih resursa.

Danas se geotermalni izvori energije u Srbiji koriste samo za grejanje, ali mnogo veći potencijal leži u proizvodnji električne energije.

Francuski investitori su zainteresovani za vojvođanske geotermalne vode, nemački investitori u Srbiji potražuju partnere za investiranje u geotermalne izvore energije, tačnije energije iz podzemnih voda, zemljišta i stena. Podsetimo, nemačka kompanija „Geotermeon“ je zainteresovana za zajednička ulaganja i javno-privatna partnerstva u realizaciji ovakih kapitalnih i dugoročnih projekata, zahvaljujući kojima bi Srbija u budućnosti mogla da proizvodi struju za većinu svojih potreba. Kompanija „360plus consult“, specijalizovana za dubinska geološka istraživanja i projektni menadžment, takođe je zainteresovana za investiranje u naše geotermalne izvore i odavno ispituje srpsko tržište, uslove, zakone, i potražuje partnere. Francuska kompanija „Elektrik Strazburg” želi da sledeće godine započne sa izradom studije izvodljivosti za eksploataciju geotermalnih voda Vodvodine i primenjivosti u industriji, što će podržati i francuska vlada.

Kanadska kompanija „Reservoir Capital“ ima dozvolu za istraživanje geotermalne energije u Vranjskoj Banji, a licenca pokriva 17,5 kvadratnih kilometara i traje do sredine 2016. godine, što sve govori o dugoročnom i skupom procesu geotermalnih istraživanja koja su u Srbiji tek u povoju, ali dugoročno korisna i isplativa.

B.R.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti