Planirana eksploatacija geotermalnih voda u Vojvodini

geotermijaPredstavnici francuske kompanije „Elektrik Strazburg” (Electric de Strasbourg) sastali su se danas u Novom Sadu sa predstavnicima Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine kako bi razgovarali o mogućoj eksploataciji geotermalnih voda u Vojvodini.

Pokrajinski sekretar za energetiku, Nataša Pavićević Bajić, izjavila je da je Sekretarijat izradio atlas geotermalnih voda u kojem se nalazi više od 70 lokacija sa preciznim podacima, dok je procenjeni potencijal 5 puta veći od ukupne potrošnje toplotne energije.

Kako prenosi Beta, generalni direktor odseka za geotermiju kompanije „Elektrik Strazburg”, Žan Žak Graf, rekao je da njihova kompanija želi da uspostavi saradnju sa ovim Pokrajinskim sekretarijatom kako bi se od sledeće godine započelo sa izradom studije izvodljivosti za eksploataciju geotermalnih voda i primenjivosti u industriji što će podržati francuska vlada.

Tehnologija koja će biti primenjena u eksploataciji geotermalnih izvora u Vojvodini jeste fraktura stena, a biće urađen i projekat eksploatacije dubinske geotermalne energije.

Srbija ima povoljan geotermalni potencijal i resurse u vidu petrotermalnih i hidrogeotermalnih energetskih izvora kojima obiluje u značajnoj meri. Kada je Vojvodina u pitanju, značajan geotermalni potencijal leži i u korišćenju zavodnjenih naftnih i gasnih bušotina.

Prema rečima gospođe Pavićević Bajić, u planu je i izrada regionalne strategije za bioenergiju i potpisivanje sporazuma o saradnji sa Svetskom asocijacijom za bioenergiju 26. novembra tekuće godine, s ciljem proizvodnje električne i toplotne energije iz geotermalnih izvora.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti