Nemačka zainteresovana za nove projekte u procesu energetske tranzicije Srbije

Foto-ilustracija: Unsplash (Fre Sonneveld)

O saradnji Nemačke i Srbije u oblasti energetike i energetske tranzicije, razgovarale su Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike i Anke Konrad, ambasadorka SR Nemačke u Beogradu.

Tom prilikom, ministarka je istakla da SR Nemačka duže od dve decenije pruža podršku Srbiji u procesu energetske tranzicije i da je zainteresovana za saradnju u novim projektima.

,,Srbija je zahvalna Nemačkoj, sa kojom je uspostavljeno klimatsko partnerstvo, na podršci u procesu energetske tranzicije, koji treba da omogući više kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i zdraviju životnu sredinu za naše građane’’, navela je ona.

Prema njenim rečima, nemačko znanje i iskustvo u ovim procesima je veoma važno, posebno što će Srbija u ovoj godini usvojiti ključne strateške dokumente koji će trasirati put ka održivom energetskom sektoru u narednim decenijama.

,,Nemačka je opredeljena da poveća podršku Srbiji u konkretnim projektima kako bi se ubrzala energetska tranzicija i dostigli klimatski ciljevi definisani u Evropskoj uniji’’, prenela je ministarka.

Ministarka je istakla da je Nemačka razvojna banka (KfW) jedan od najvažnijih finansijskih partnera Srbije u energetskom sektoru i da je u saradnji sa ovom institucijom u toku izgradnja vetroparka „Kostolacˮ kapaciteta 66 MW, koji će biti na mreži u prvoj polovini sledeće godine.

Pročitajte još:

Ona je objasnila da će nas Transbalkanski koridor, koji je takođe u izgradnji, povezati sa susedima, omogućiti više kapaciteta iz OIE na mreži i smanjiti gubitke u prenosu.

Takođe, kako je ukazala, Ministarstvo podržava aktivnu ulogu građana u procesu energetske tranzicije kroz unapređenje uslova za kupce-proizvođače električne energije iz solarnih elektrana, u čemu je Nemačka ostvarila veoma dobre rezultate.

Foto-ilustracija: Freepik (jcomp)

Ministarka je prenela i naša zemlja radi na nekoliko projekata u oblasti energetske efikasnosti u domaćinstvima, stambenim zgradama i javnim objektima, te da su u toku razgovori sa nemačkim partnerima koji su zainteresovani da ih podrže, kao i ulaganja u distributivnom sektoru.

Kada su u pitanju kritične mineralne sirovine, ona je naglasila da je interes države da se one koriste u najboljem interesu privrede i zaštite životne sredine, za šta je neophodna otvorena debata i ispunjavanje svih preduslova.

Prema njenim rečima, litijum je na nivou EU prepoznat kao veoma važna sirovina za energetsku tranziciju, ali je za Srbiju najvažnije da se projekti razvijaju u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine koji se primenjuju u EU i da u našoj zemlji ostane ceo lanac vrednosti koji će dati dodatni impuls za rast ekonomije i standarda građana.

Konrad je istakla da je za Srbiju veoma važno to što će ove godine usvojiti Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan, i poručila da će Nemačka nastaviti da podržava Srbiju u tranziciji ka čistim izvorima energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti