Nemačka spremna za predstojeću zimu

Foto-ilustracija: Pixabay (tudor-radu)

Uprkos prethodno nestabilnim tržištima i redukovanoj isporuci gasa iz stalnih izvora, što je bila situacija od sredine 2022. godine, i energetskoj krizi uopšte, Evropska komisija je još sredinom avgusta saopštila da je Evropa značajno premašila postavljene ciljeve za snabdevenost gasom, dostigavši 90 odsto uskladištenosti, umesto 1. novembra kada je bio predviđeni rok. 

Uz napomenu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da će ova uskladištena količina pomoći u očuvanju bezbednosti tokom zime, EU se takođe fokusira na diversifikaciju izvora snabdevanja. Ovo je posebno bitno nakon što je udeo ruskog gasa u uvozu EU pao na oko 12 odsto.

Pročitajte još:

Trenutna situacija jeste da su u Nemačkoj skladišta gasa, prema Evropskom udruženju skladištara GIE, popunjena do vrha, sa procenom da je to dovoljno za nacionalnu potrošnju tokom dva do tri prosečno hladna zimska meseca. Predsednik savezne agencije za mrežne sisteme istakao je bolju pripremljenost za zimu u odnosu na prethodne godine, ali je naglasio važnost racionalne potrošnje. U celoj EU, prema GIE, popunjenost skladišta iznosi 99,6 odsto, što ukazuje na visok nivo spremnosti. Važno je napomenuti da se kapacitet skladišta meri pri normalnoj temperaturi gasa, te skladišta mogu da prime više gasa kada temperatura padne a gas se skupi, što objašnjava popunjenost preko nominalnog kapaciteta, kao što je to slučaj sa nemačkim skladištima koja su bila na 100,3 odsto kapaciteta, navodi agencija DPA.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti