Nemačka lider u izvozu otpada

Foto-ilustracija: Unsplash (Alfonso Navarro)

Nemačka svake godine izveze oko milion tona plastičnog otpada u vrednosti od oko 254 miliona evra.

U ovoj zemlji mnogo toga pakuje se u plastiku što dovodi do velike količine otpada koji se reciklira, baca, spaljuje ili izvozi. Prema podacima Nemačkog saveznog zavoda za statistiku, tokom 2020. godine u druge zemlje izvezeno je preko milion tona otpada, što je za osam odsto manje u odnosu na 2019. godinu. 

Većina plastičnog otpada iz Nemačke završila je u Maleziji – čak 170.000 tona. Sledeća na spisku je Holandija u čiju luku Roderdam je stiglo  147.500 tona plastičnog otpada.

Do 2018. godine Kina je bila glavni kupac plastičnog otpada koji dolazi iz Nemačke. Međutim, ova zemlja je uvela zabranu na uvoz 24 različita materijala za reciklažu, uključujući i nerazvrstan plastični otpad, što je dovelo do toga da Nemačka potraži drugu državu za izvoz.

Međutim, 2019. godine Malezija je vratila 4.000 tona plastičnog otpada koji nije ispunjavao neophodne standarde.

Recikliranjem plastičnog i drugog otpada mogu se uštedeti značajni resursi, što u velikoj meri utiče na zaštitu životne sredine. Domaćinstva u Nemačkoj su tokom 2019. godine proizvela 12,1 milion tona otpada koji se mogao reciklirati. 

Svega 5,6 miliona tona otpada koji je sakupljen u 2019. godini završio je u fabrikama i postrojenjima za preradu i reciklažu, a samo 0,9 miliona tona iskorišćeno je za proizvodnju energijeOvi podaci ukazuju da Nemačka ima prostora da napreduje u oblasti recikliranja otpada.

Prema podacima Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), u Srbiji se reciklira pet odsto komunalnog otpada, dok je prosek Evropske unije iznad 40 odsto. U toku je izgradnja nekoliko regionalnih deponija i pogona za reciklažu otpada, što će, nadamo se, povećati količinu otpada koja se prerađuje na teritoriji naše zemlje.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti