Nedostatak znanja o zelenim javnim nabavkama prepreka ka sprovođenju

Foto: ALHem

Zelene javne nabavke su dobrovoljni regulatorni instrument za postizanje pozitivnog uticaja na životnu sredinu koji povećava društvenu odgovornost javnog sektora u upravljanju javnim finansijama. U postupcima zelenih javnih nabavki, pored nabavne cene, naručilac uzima u obzir i troškove održavanja, uštedu vode i energija, vek trajanja proizvoda, kao i troškove zbrinjavanja kada proizvod postane otpad.

Nedostatak znanja o kriterijuma za zelene nabavke prepoznat kao prepreka u spovođenju nabavki ekoloških proizvoda. Imajući u vidu da u Srbiji učešće javnih nabavki u bruto domaćem proizvodu iznosi oko osam odsto godišnje, nabavkom dobara, usluga i radova sa manjim negativnim uticajem na životnu sredinu, organi javne uprave mogu da daju važan doprinos održivom razvoju Srbije.

Jasminka Ranđelović, programska koordinatorka ALHema navodi da su analizom stanja o zelenim javnim nabavkama u Srbiji došli do zaključka da je nedostatak znanja o zelenim kriterijumima jedna od najvažnijih prepreka za primenu zelenih nabavki u praksi. Stoga je ova organizacija razvila i učinila javno dostupnom Virtuelnu bazu znanja o zelenim javnim nabavkama na kojoj se mogu naći stručni vodiči za primenu zelenih kriterijuma, primeri dobre prakse, kao i drugi informativni i video materijali.

Poseban naglasak je stavljen na Program obuke za zelene javne nabavke koji sadrži devet video modula namenjen pre svega naručiocima i ponuđačima, ali i svim zainteresovanim stranama. Aktivnije korišćenje dobrovoljnih instrumenata životne sredine, pre svega EMAS i eko znak, u postupcima zelenih nabavki ponuđačima mogu pomoći da na jednostavan način dokažu ispunjenost zelenih kriterijuma, a da istovremeno povećaju i svoju konkurentnost, istakla je Dragana Petrovićiz Victoria Consulting.

Nadležni organi za zelene javne nabavke bi trebalo da sprovedu konsultacije sa prevodom kako bi se napravio odabir zelenih kriterijuma razvijenih od strane Evropske komisije koji bi mogli da budu primenjivi u Srbiji, navodi Valentina Martiz ALHema.

Foto: ALHem

Očekivanja su da bi povećana potražnja za zelenim proizvodima i uslugama, podstaklo u značajnoj meri i ponudu privatnog sektora, čime bi se otvorilo čitavo novo tržište. To bi doprinelo konkurentnijoj ekonomiji, rastu zapošljavanja (nova zelena radna mesta), razvoju inovativnih proizvoda, usluga popravki, restauracija, kvalitetniji život stanovništva i bolju zaštitu životne sredine.

Alternativa za bezbednije hemikalije, uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, sprovela je projekat u okviru koga je razvijena Virtuelna baza o zelenim javnim nabavkama.

Kroz nekoliko radionica i stručnih diskusija tokom prethodnih godinu dana, stručnjaci ALHema su predstavili osnovne elemente zelenih javnih nabavki sa naglaskom na zelenim kriterijumima, povezanost zelenih javnih nabavki i cirkularne ekonomije, kao i iskustva i primere dobre prakse primene zelenih javnih nabavki iz Republike Slovenije.

Pored ALHema, još 20 organizacija civilnog društva pokrenulo je inicijativu za izradu Akcionog nacionalnog plana za zelene javne nabavke. Sada je red na nadležnim organima da započnu sprovođenje zelenih javnih nabavki da se sredstvima poreskih građana kupuju proizvodi i usluge koji imaju smanjen štetni uticaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Izvor: ALHem

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti