Nedostatak finansijskih sredstava u borbi protiv klimatskih promena

kon1 eko minpolj

U hotelu Metropol u Beogradu 5. oktobra 2015. godine počela je dvodnevna konferencija „Dijalog o klimatskim promenama – u susret konferenciji u Parizu“.

Konferenciju je otvorila ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Snežana Bogosavljević Bošković koja je ovom prilikom istakla da je Vlada Republike Srbije prepoznala klimatske promene kao jedan od velikih izazova nacionalnog razvoja, pa je još u junu dostavila nacionalni plan o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte. Ona je dodala da se nada da će do konferencije u Parizu COP21 svoje nacionalne članove dostaviti sve zemlje potpisnice Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime. Gospođa Bogosavljević Bošković istakla je da je resorno ministarstvo izradilo i publikaciju Zagrejavanje useva – kako odgovoriti, a koja ima za cilj da ukaže na problem uticaja klimatskih promena na poljoprivredu.

Ambasador Francuske u Srbiji njena ekselencija gospođa Kristin Moro izjavila je da je jedan od glavnih problema kada je reč o klimatskim promenama nedostatak finansijskih sredstava, ne samo za Srbiju već i za ostale zemlje.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Majkl Devenport dodao je da se nada da će na konferenciji o klimatskim promenama u Parizu COP21 biti postignut globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promena.

Ambasador Nemačke u Srbiji njegova ekselencija gospodin Aleks Ditman istakao je da će na konferenciji COP21 učestvovati preko sto zemalja, a naveo je i značaj mera koje je Srbija preduzela po pitanju klimatskih promena.

Konferenciju „Dijalog o klimatskim promenama – u susret konferenciji u Parizu“ organizuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti