Ne nuklearnom otpadu

sgNačelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić smatra veoma važnim i velikim pomakom što će ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić govoriti danas u Ženevi o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

„Zadovoljstvo je što je pritisak opštine Novi Grad i susjednih opština zajedno sa protivljenjem stanovništva opština u slivu rijeke Une urodio plodom i što se o ovom problemu razgovara na međunarodnom nivou. Smatram da susjedna Hrvatska više ne može zanemarivati stav BiH o ovom pitanju“, izjavila je Rajilićeva Srni. Prema njenim riječima, protivljenje opština u slivu rijeke Une i medijski pritisak produžili su javnu raspravu o strateškim dokumentima za izgradnju odlagališta na lokaciji Trgovska gora.

„Značajno je da je na nivou BiH formirana radna grupa čiji je zadatak da koordiniše sve aktivnosti koje se odnose na ovaj problem“, kaže Rajilićeva. Ona očekuje da će biti uvažen zahtjev koji je Radna grupa uputila, a u vezi je sa održavanjem javnih rasprava u Novom Gradu, Bihaću i Sarajevu, te da će javnost, stručnjaci i nevladine organizacije imati priliku da iznesu mišljenje. Rajilićeva očekuje da će Golićeva uskoro posjetiti opštinu Novi Grad, te je najavila nastavak aktivnosti na postavljanju bilborda sa porukom „Ne nuklearnom otpadu“.

Vesna Vukajlović

www.srna.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti