Naučnici upozoravaju – Ako počne rudarenje u dubokom moru, vodeni ekostistem će biti ugrožen

Foto-ilustracija: Unsplash (Yannick Menard)

Komercijalno iskopavanje dubokog morskog dna koje bi uskoro moglo da počne, nanelo bi nepopravljivu štetu plavim kitovima i drugim retkim morskim životinjama, upozorili su naučnici.

U novoj studiji, istraživači i naučnici sa Univerziteta Ekseter i Grinpisa kažu da bi eksploatacija dubokog morskog dna mogla imati „značajan rizik za ekosisteme okeana“, sa „dugotrajnim i nepovratnim“ posledicama. Ova studija se fokusirala na sisare (sisare, delfine, pliskavice) i upozoravaju da su neophodna hitna istraživanja kako bi se procenila potencijalna šteta.

Istraživači dalje navode da kao i mnoge druge životinje i kitovi se suočavaju sa raznim stresorima uključujući klimatske promene, i vrlo malo istraživanja je zapravo radilo na ispitivanju uticaja eksploatacije minerala iz dubokog mora na morski svet.

Pročitajte još:

Oni objašnjavaju da su ovi sisari itekako osetljivi na zvukove, pa bi buka od rudarenja mogla imati veliki uticaj na njih. Zvuci koji će se proizvoditi rudarskim operacijama, prema terorijama  naučnika verovatno će se preklapati sa frekvencijama na kojima kitovi komuniciraju.

Foto-ilustracija: Unsplash (Paola Ocaranza)

Istraživači se žale da do sada nije objavljeno nijedno istraživanje na tu temu, a uskoro bi moglo da počne rudaranje u Tihom okeanu, koje je stanište oko 25 vrsta kitova, uključujući i delfine.

Pored toga, rudarske kompanije, navodno, ciljaju i mineralne resurse morskog dna u oblastima oko podmorskih planina i dubokih morskih hidrotermalnih izvora. Ova područja i vode oko podmorskih planina su poznati kao važna staništa za neke populacije kitova koji se hrane ili se pregrupišu oko njih. 

Kompanije za rudarstvo još nisu dobile dozvole da počnu komercijalno rudarenje, ali postoje neke informacije da će uskoro podneti zahteve.

Naučnici upozoravaju da ako im se to dozvoli, mašine bi mogle da rade 24 sata dnevno, proizvodeći zvukove na različitim dubinama. Ukoliko iskopavanja počnu, mnogi su ubeđeni da će ih tada teško zaustaviti, zato sada traže hitne reakcije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti