Naučnici pokušavaju da sačuvaju sumatranskog nosoroga veštačkom oplodnjom

Otkako je prošlog novembra uginuo poslednji sumatranski nosorog u Maleziji, naučnici traže način kako da sačuvaju ovu ugorženu vrstu koja je sve bliža izumiranju.

Foto: Wikipedia/26Isabella

Nedavno su malezijski naučnici najavili projekat pri kojem će upotrebiti tkiva i ćelije poslednjih uginulih jedinki ove vrste, te postupkom sličnim kloniranju pokušati da ih vrate. Postupak se fokusira na tehnologiju matičnih ćelija i takozvanu in vitro oplodnju. Cilj je da se pomoću još uvek živih ćelija uginulih nosoroga stvori novorođenče.

S obzirom na to da je ovaj tim sačuvao matične ćelije poslednja tri uginula nosoroga iz više vitalnih organa, na dva načina je moguće izvršiti zamišljeni proces: jedan bi podrazumevao stvaranje embriona koji će biti implementiran u surogat majku (sumatranska ili druga vrsta nosoroga iz druge zemlje), a drugi je da se oduzme jaje surogat životinji, ukloni jezgro i tada se pridruži ćeliji sumatranskog nosoroga, tehnika koja se koristila 1996. za kloniranje ovce Doli.

Svetski fond za divlje životinje okarakterisao je sumatranske nosoroge kao kritično ugrožene. Međunarodna fondacija nosoroga procenjuje da ih je ostalo manje od 80 na celom svetu. Sumatranski nosorozi su jedna od pet preostalih vrsta nosoroga. Nažalost, sve imaju status ugroženih vrsta, a mnoge podvrste su već izumrle. Zapadni crni nosorog je tako proglašen izumrlim još 2013. zbog krivolova. Poslednji muški beli nosorog uginuo je prošle godine.

Trgovina ovim životinjama zabranjena je još 1977. godine, ali mnogo je zabeleženih slučajeva nezakonitog lova na ove životinje, naročito zbog prodaje njihovih rogova, za koje mnogi veruju da ima lekovita dejstva.

Za sada tim radi na saradnji sa zoološkim vrtovima širom sveta i traženju adekvatne surogat ženke. Ipak, naučnici su svesni da je uspeh bilo koja od navedena tipa pokušaja veštačkog dobijanja mladunaca sumatranskog nosoroga veoma neizvestan.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti