Naučnici otkrili materijal koji generiše energiju iz svog okruženja

Foto-ilustracija: Pixabay

Naučna otkrića ne prestaju da nas iznenađuju, a stručnjaci sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) predstavili su upravo jedno takvo otkriće – novi materijal koji može da generiše struju kada je u kontaktu sa tečnošću koja ga okružuje.

Reč je o šupljim cevima koje su izgrađene od atoma ugljenika, a još je 2010. godine ustanovljeno da ove cevi mogu da generišu termoenergetske talase. Naime, naučnici su otkrili da, kada se nanocevi premažu polimerom koji je sličan teflonu, elektroni putuju od premazanog ka nepremazanom delu stvarajući struju. Kombinovanjem nanocevi i organskog rastvora koji je “gladan” za elektronima stvara se električno polje koje može imati široku primenu, piše Phys.org

Pre svega, uz pomoć ovako dobijene energije moguće je pokretanje elektrohemijskih reakcija bez velikih reaktora ili dodatnih žica. Jedna od reakcija je i alkoholna oksidacija, veoma važna u hemijskoj industriji, gde se alkohol pretvara u aldehide ili ketone.

Takođe, na ovaj način moguće je napajanje mikro i nano robota, a laboratorija sa MIT-a je već počela da projektuje jedva vidljive robote koji bi jednog dana mogli da se koriste kao dijagnostički ili ekološki senzori.

Za stvaranje struje, naučnici su kasnije napravili specijalan materijal od nanocevi koji je sličan papiru. Jedna strana ovog materijala premazana je polimerom dok driga nije, a za stvaranje električnog polja neophodno je da se materijal nađe u organskom rastvoru.

Prema rečima profesora Majkla Strenoa, ovaj mehanizam je potpuno nov način da se generiše struja. Sve što je potrebno jeste da spojite rastvor i nanocevi ugljenika čime se stvara elektrohemijski proces, dok vam prateća oprema poput žica i baterija nije potrebna.

U planu je da se kao polazni materijal koristi ugljenik iz ugljen-dioksida, a za njegovu fiksaciju naučnici će koristiti solarnu energiju. Ovaj proces inspirisan je skupom hemijskih reakcija koje biljke koriste za izgradnju šećera od ugljen-dioksida koristeći energiju sunca.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti